Šta to skriva prelijepi Botanički vrt u Sarajevu?

Radiosarajevo.ba
Šta to skriva prelijepi Botanički vrt u Sarajevu?
Radiosarajevo.ba / Botanički vrt
Prva ideja o osnivanju Zemaljskog muzeja seže još u polovinu 19. stoljeća, dok je prostor Bosne i Hercegovine pripadao Osmanskom carstvu.

Ipak, ideja je realizirana gotovo četiri decenije kasnije dolaskom nove austrougarske vlasti.

Botanički vrt Zemaljskog muzeja BiH osnovan je pod rukovodstvom poznatog botaničara Karla Mallýja.

Danas se u Botaničkom vrtu uzgaja oko 1.700 vrsta biljaka sa nekoliko hiljada jedinki. Od toga je oko 750 primjeraka drveća i grmlja, a ostalo su višegodišnje i jednogodišnje biljke.

Botanički vrt sastoji se od: flora na škriljevcima; flora na serpentinitu; flora na dolomitu; flora vapnenastih planina Bosne i Hercegovine (flora Trebevića, pećinska flora); flora doline rijeke Miljacke; sukulentne biljke; flora planinskih vrtića; grupa močvarnih i vodenih biljaka; grupa papratnjača (Pteridophyta); flora kserotermnih staništa; alpinetum; arboretum.

Interesantan u sva godišnja doba, vrt je najinteresantniji u proljeće, kad se pretvara u pravu oazu mira i ljepote u gradu.

Prošetali smo botaničkim vrtom. Uživajte sa nama u fotogaleriji.

Botanički vrt sa svojim živim zbirkama prvenstveno je namijenjen naučnom proučavanju u svim granama botanike, od morfologije i sistematike do citologije i genetike. Poseban značaj ima u primijenjenoj botanici (agronomija, silvikultura, florikultura, farmacija i dr.). Njegova uloga u direktnoj nastavi biologije (botanike) očita je i nužna na svim nivoima školovanja, od osnovnog do fakultetskog, jer verbalna nastava botanike nema punu vrijednost bez neposrednog uvida u izučavane vrste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije