U Vogošći otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
U Vogošći otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici

U prisustvu velikog broja Vogošćana sinoć je u Vogošći svečano otvoren Trg žrtava genocida u Srebrenici. Svečanu vrpcu, zajedno sa najmlađim sugrađanima, presjekao je načelnik Općine Vogošća Edin Smajić.

“Želja nam je bila da napravimo nešto vrijedno i dostojanstveno, nešto što će nas uvijek podsjećati da je u našoj zemlji, tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine izvršen genocid. Ovaj Trg predstavlja jedinstveni simbol i vječni podsjetnik na teška vremena i stradanje nevinih ljudi.” rekao je načelnik Smajić.

Osim spomenika sjećanju na stradanje Srebrenice, Vogošćani su dobili i mjesto koje će okupljati sve naraštaje, mjesto gdje će se družiti i činiti dobra djela. Fontana, dječije igralište, moderan fitness centar... niz sadržaja za sve, od najmlađih do najstarijih.

Pored načelnika Smajića, o značaju Trga govorili su i Salem Numanović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja općine Vogošća te Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", te Muslija efendija Čeliković, imam Islamskog centra u Vogošći.

“Ovim lijepim gestom Vogošća pokazuje kako Srebrenica neće biti zaboravljena. Ono što se ne zaboravi, neće se ni ponoviti”, rekla je Munira Subašić.

Istakla je kako 22 godine sa ostalim majkama čeka pravdu te kako je najveća nepravda čekati pravdu.  Uz ceremoniju svečanog otvaranja upriličen je i prigodan program – tradicionalni Bajramski koncert.

Gradnja Trga koštala je oko 700.000 KM, a osim Općine Vogošća, investitori projekta su bili Ministarstvo finansija FBiH, Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije