U toku drugi upisni rok za prvačiće

Radiosarajevo.ba
U toku drugi upisni rok za prvačiće
Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

U skladu sa Zakonom o osnovnom odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo osnovno obrazovanje je obavezno za svu djecu do navršenih 15 godina života, odnosno do završene osnovne škole. Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života.

Škola koja ima odgovarajuće kadrovske i prostorne uvjete može dozvoliti upis u školu djetetu koje je mlađe od utvrđene starosne dobi predviđene za početak obaveznog odgoja i obrazovanja, ukoliko to traže roditelji ili staratelji i ako škola, nakon što razmotri preporuke relevantnih stručnjaka, utvrdi da je to u najboljem interesu djeteta.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga (pedagoga-psihologa ili psihologa) i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

Za upis prvačića potrebni su sljedeći dokumenti: rodni list djeteta, ljekarsko uvjerenje (ne starije od šest mjeseci) o zdravstvenom stanju djeteta, uvjerenje izdato od predškolske ustanove o pohađanju obaveznog predškolskog programa za djecu u godini pred polazak u školu. Upis će se obavljati u prostorijama osnovne škole na osnovu navedene dokumentacije, stoji u saopćenju Općine Centar Sarajevo.

Podsjećamo, nakon prvog upisnog roka u aprilu, za predstojeću školsku 2016/2017. godinu, u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 659 prvačića i to 334 dječaka i 315 djevojčica, što je za 4,2 posto više u odnosu na prethodnu školsku godinu kada je upisano 632 djece, a za 13,42 posto više u odnosu na 2014. godinu kada je u prve razrede upisano 581 dijete.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije