U Skupštini KS-a o Nacrtu zakona o policijskim službenicima

Fena
U Skupštini KS-a o Nacrtu zakona o policijskim službenicima
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će na sjednici koja je počela danas razmatrati Nacrt zakona o policijskim službenicima.

Važeći zakon pokazao je određene manjkavosti, a koje su plod nejasnog pojmovnog određenja pojedinih normi, kao i njihova prevaziđenost.

Svi ti nedostaci utječu na nemogućnost optimalnog i efikasnog provođenja poslova iz nadležnosti organa unutrašnjih poslova kako Ministarstva, tako i Uprave policije, dok su u dijelu ostvarivanja određenih prava iz radnog odnosa doveli do značajnijeg broja postupaka kod nadležnih sudova koji su pokrenuti tužbama policijskih službenika.

Predloženim zakonom su na kvalitetniji, efikasniji i ekspeditivniji način uređene oblasti koje se tiču zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, procedura, rad i sastav disciplinskog organa, preciznije definirani slučajevi prestanka radnog odnosa.

Također će razmatrati i Nacrt zakona o policijskim službenicima KS-a i o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlog za donošenje novog je usklađivanje s međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiriju ključnih pitanja: definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju i kaznenih odredbi.

Tim zakonom su u najvećoj mogućoj mjeri u pravni poredak Kantona Sarajevo prenijeti akti Europske unije, i to Direktiva Vijeća o nadzoru nabavljanja i posjedovanja oružja kao i Direktiva Europskog parlamenta i Vijeća o izmjeni Direktive Vijeća o nadzoru nabavljanja i posjedovanja oružja.

U periodu devetogodišnje praktične primjene dosadašnjeg zakona konstatirane su određene pravne praznine, te se ukazala potreba za preciznijom i dodatnom pravnom regulacijom u oblasti nabavljanja, držanja i nošenja oružja i municije na području Kantona Sarajevo. Dosadašnji zakon je u tri navrata mijenjan i dopunjavan.

Pred zastupnicima će se naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, kao i Nacrt zakona o uređenju saobraćaja na području KS-a.

Bit će razmatrani i prijedlozi odluka o dopuni Odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina KS-a, davanju saglasnosti na program rada i finansijski plan za 2017. godinu nekoliko javnih ustanova kao što je Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo, Fonda KS-a za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije