U Općoj bolnici počela Četvrta škola akušerske anestezije: Bezbolan porod za sve majke

0
Radiosarajevo.ba
U Općoj bolnici počela Četvrta škola akušerske anestezije: Bezbolan porod za sve majke
Foto: Opća bolnica / U Općoj bolnici danas počela Četvrta škola akušerske anestezije

U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Sarajevo, a u organizaciji Odjeljenja za anesteziju i intenzivnu terapiju ove zdravstvene ustanove i osam eminentnih gostujućih profesora iz Amerike, Kanade i Škotske , danas, 30. oktobra, je počela Četvrta škola akušerske anestezije koja će trajati do 10. novembra ove godine.

Škola će obuhvatiti najnovija dostignuća i smjernice u akušerskoj anesteziji i predstavlja važan korak u nastojanjima da se ženama pruži mogućnost analgazije tokom poroda (bezbolni porod).

Ovogodišnja edukacija će se odvijati paralelno i u drugim zdravstvenim ustanovama kao što su Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Sveučilišna bolnica Mostar, Kantonalna bolnica Zenica ,te Bolnica "Dr fra Mato Nikolić" Nova Bila, a sve kako bi omogućili i drugim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine da učestvuju u ovoj važnoj misiji.

Ivica Puljić: "Poruka iz Crne Gore glasi - mi bismo podržali rezoluciju, ali ne želimo"

Ivica Puljić: "Poruka iz Crne Gore glasi - mi bismo podržali rezoluciju, ali ne želimo"

Krajnji cilj edukacije je osigurati sigurnije i bolje porođajno iskustvo i zakonsko pravo na anesteziju za sve majke te da se iskustvo i entuzijazam doktora iz sarajevske Opće bolnice, prepoznato kao mjerilo kvaliteta, prenese i u druge zdravstvene ustanove. Želja je da se bh. ženama omogući isti kvalitet usluge kao u razvijenim zemljama, bez obzira o kojoj se bolnici u BiH radi ili koji je doktor nadležan.

"Za postizanje visokog standarda njege i sigurnosti neophodna je kontinuirana edukacija . Počeli smo je u našoj Općoj bolnici, postavljajući temelje za budući uspjeh. Samo stalno učenje i usavršavanje našeg osoblja je put prema postizanju najviših standarda.

Lijepe vijesti: Na UKC Tuzla rođeno deset beba, u Sarajevu tri djevojčice

Lijepe vijesti: Na UKC Tuzla rođeno deset beba, u Sarajevu tri djevojčice

Dokazujemo kako trud i predanost mogu dovesti do značajnih promjena. Naša misija je jasna: osigurati majkama najbolju moguću uslugu tokom poroda i tako doprinijeti boljem zdravlju i sigurnosti svih žena u našoj državi", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice koji se istinski zahvalio eminentnim profesorima na dolasku i što svoje bogato znanje i iskustvo dijele s bh. ljekarima.

U delegaciji profesora koji su stigli u BiH su: Lisa Corbett - Professor of Anesthesiology, Medical Director of Obstetric Anesthesia, Oregon Health &Science University, Portland, OR, USA, Ed Riley - Professor Emeritus of Anesthesiology, Medical Director of Obstetric Anesthesia, Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA, Gil Abir - Professor of Anesthesiology, Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA, Shoba Murugan - Professor, Obstetric Anesthesia, University of Texas medicalUniversity of Texas Medical Branch, Galveston, Texas, USA, Victor Tregubov - Obstetric Anesthesiologist, Glasgow, Scotland, UK, Nate Murray - anesthesiology and critical care fellow, Oregon Health & Science, University, Portland, OR, USA, Eva Mendoza - Obstetric Anesthesia fellows from Stanford University Medical Center, Stanford, California, USA.

U Općoj bolnici danas počela Četvrta škola akušerske anestezije

U svijetu 80 posto žena pri porodu koristi analgeziju već 50 godina, a u Općoj bolnici se taj broj kreće od pet do 10 posto, dok je u cijeloj BiH manje od jedan posto. Cilj je da se kontinuiranom edukacijom omogući pravo za svaku ženu da pri porodu dobije ovu zdravstvenu uslugu, ako želi, saopštili su iz Opće bolnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije