U Domu zdravlja KS slijedi upošljavanje novih ljekara i medicinskog osoblja

Radiosarajevo.ba
U Domu zdravlja KS slijedi upošljavanje novih ljekara i medicinskog osoblja
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Imajući u vidu sve izraženije probleme građana Sarajeva zbog nedostajućih zdravstvenih usluga u Domu zdravlja, te u svrhu jačanja i popunjavanja nedostajućeg medicinskih kadrova u ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi primarne zdravstvene zaštite, Vlada Kantona Sarajevo je danas dala saglasnost za prijem zdravstvenih radnika u radni odnos u ovoj ustanovi na neodređeno vrijeme, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kako je navedeno, Dom zdravlja će u narednom periodu uposliti doktore specijaliste i to: pet pedijatara, dva pneumoftiziologa, dva neuropsihijatra/psihijatara, pet specijalista interne medicine, jednog otorinolaringologa, te tri specijaliste porodične medicine.

Pored ovih ljekara, Dom zdravlja će raspisati javne pozive i za zapošljavanje 25 medicinskih sestara, dva laboratorijska tehničara, tri fizioterapeutska tehničara, dva biohemičara, dva dipl. ing. radiologije, jednog zdravstvenog radnika zavšenog fakulteta zdravstvenih studija, dva socijalna radnika i jednog psihologa.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, kako su kazali, kao društveno odgovorni i svjesni činjenice u kakvu tešku situaciju je dovedena ova ustanova neblagovremenim zanavljanjem stručnog kadra te neplanskim zapošljavanjem, odnosno neadekvatnim radom prethodnih upravljačkih i menadžerskih struktura, Vlada i Ministarstvo su započeli rješavati ove dugogodišnje probleme.

Zajednički je cilj da se ova ustanova dovede u optimalan položaj u pogledu stručno-medicinskog kadra i opreme kako bi odgovorila svim zahtjevima građana Kantona Sarajevo u pružanju primarne zdravstvene zaštite.

Upošljavanje ovog kadra će se vršiti u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji regulišu oblast zapošljavanja uz punu transparentost prilikom zapošljavanja, tvrdi Vlada Kantona Sarajevo.

Istovremeno, kao dodatna podrška kadrovskom jačanju i podizanju nivoa usluga u ovoj ustanovi, kroz Program mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanje više stope zaposlenosti u Kantonu Sarajevo i Program sufinansiranja zapošljavanja doktora opšte medicine, u Domu zdravlja bit će na period od 12 mjeseci zaposleno 39 doktora sa evidencije nezaposlenih.

Njima će u ovom periodu biti refundirana sredstva u ukupnom iznosu od 1.300 maraka po novouposlenoj osobi.

Na ovaj način Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo žele uspostaviti sistem kontinuiranog zanavljanja kadra kako zdravstvene ustanove ne bi došle u situaciju da zbog njihovog nedostatka ne mogu ispuniti svoju osnovnu funkciju, poručili su iz Vlade Kantona Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije