U Begovoj džamiji klanjana prva teravija

Radiosarajevo.ba
U Begovoj džamiji klanjana prva teravija
Radiosarajevo.ba / U Begovoj džamiji klanjana prva teravija
U Begovoj džamiji u Sarajevu večeras je klanjana prva teravija koja označava početak mjeseca posta.

O posebnosti mjeseca posta za Fenu govorio je ef. Ahmed Purdić iz Egipatske džamije u Starom Ilijašu. 

"Ramazan je poseban mjesec. On je odlikovan nad drugim mjesecima s dvije velike neponovljive blagodati a to su: u njemu je počela objava  Kur'ana i u njemu je obavezni post. U suri El-Kadr se kaže: 'Mi smo ga počeli objavljivati u noći Kadr' a noć Kadr je u mjesecu ramazanu."

U zoru je i prvi sehur, čime nastupa i prvi dan posta, šehri ramazana 1437. Hidžretske, ili 6. juna 2016. godine.

Za Sarajevo, sehur, vrijeme kada se zaposti, je u 2.33 sati, a iftar je u 20.31 sati, što iznosi otprilike 18 sati posta. Vjernici, kako je uobičajeno, vrijeme posta provode slušajući mukabele, učenjem i razumijevanjem Kur'ana, dobrovoljnim namazima, zikrom, druženjem na zajedničkim iftarima i sehurima, činjenju dobrih djela.

Ove 1437. Hidžretske godine, po islamskom kalendaru, ramazan ima 29 dana. Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti od zore do zalaska sunca. Muslimani postom, dobrovoljnim namazima, dobročinstvom, iftarima, nastoje da steknu Allahovo zadovoljstvo. Ovaj mjesec je treći temelj islama. 

Nekoliko fotografija s prve ovogodišnje teravije pogledajte u fotogaleriji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije