Poseban akšam u Sarajevu i početak svetog mjeseca

Radiosarajevo.ba
Poseban akšam u Sarajevu i početak svetog mjeseca
AA / Poseban akšam u Sarajevu i početak svetog mjeseca
S akšamskim ezanom pucanj iz tipa s bedema Žute tabije tradicionalno je ozvaničio početak najodabranijeg muslimanskog mjeseca ramazana koji će trajati do akšamskog ezana 4. jula, piše AA.

U isto vrijeme, na Tabiji je otvoren treći po redu "Sarajevo Ramazan Festival" koji će i ove godine svojim sadržajima promovisati islamsku kulturu umjetnost kao i tradicionalne ramazanske običaje.

Tobdžija Smajil Krivić odjeven u tradicionalnu bosansku nošnju, čakšire sa bosanskim fesom, okružen građanima, ponajviše mališanima u pratnji roditelja pripremio je prvi pucanj. 

Inače, Tabija je godinama atraktivna destinacija mnogobrojnim postačima, ali i turistima koji, uz prvi akšam i ezane koji dopiru iz sarajevske kotline, uživaju u jedinstvenom pogledu i iftaru.

Vjernici u BiH večeras će u džamijama širom zemlje obaviti klanjanje teravih-namaza nakon čega nastupa prvi dan posta koji će ujedno biti i najkraći dan posta gdje će vjernici postiti 18 sati i 10 minuta.

Večeras će u svim džamijama, tekijama, mesdžidima, biti klanjan i prvi teravih-namaz, koji ima 20 rekata, a u zoru je i prvi sehur, čime nastupa i prvi dan posta, šehri ramazana 1437. Hidžretske , ili 6. juna 2016. godine.

Za Sarajevo, sehur, vrijeme kada se zaposti, je u 2.33 sati, a iftar je u 20.31 sati, što iznosi otprilike 18 sati posta. Vjernici, kako je uobičajeno, vrijeme posta provode slušajući mukabele, učenjem i razumijevanjem Kur'ana, dobrovoljnim namazima, zikrom, druženjem na zajedničkim iftarima i sehurima, činjenju dobrih djela.

Imam Gazi Husrev-begove džamije Mensur ef.Malkić je vjernicima poslije akšam-namaza poželio ugodan i lahak post, a nakon toga u haremu džamije je podijeljeno šerbe, hurme i slatkiši, javlja Fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije