Tužilaštvo izdalo saopćenje o istrazi o ubistvu Dženana Memića

Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo izdalo saopćenje o istrazi o ubistvu Dženana Memića
0 / Arhiv
Povodom javna istupa i izjava pojedinih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, povodom ubistva Dženana Memića, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje.

U saopćenju koje prenosimo u cjelosti iz Tužilaštva BiH obavještavaju javnost da takve izjave ne mogu utjecati na istragu koju povodom tog krivičnog djela vodi Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo kao jedino nadležno tijelo koje vodi i može da vodi istragu u ovom predmetu, a u saradnji s Ministarstvom Kantona Sarajevo.

"Pozivamo sve nosioce vlasti da se u svojim izjavama i zaključcima rukovode poštivanjem zakona i interesima pravne države, a što je i njihova obaveza. Svako drugačije ponašanje nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti predstavlja nepoštivanje zakona, unošenje zabune građanima u pogledu njihovih ovlaštenja i nadležnosti, te ometanje istrage.

Istovremeno, podsjećamo kako se to ne odnosi na Inicijativu nedavno prihvaćenu u Skupštini Kantona Sarajevo, u kojoj je, između ostalog, zatraženo formiranje istražne komisije koja će vršiti nadzor na zakonitošću rada Uprave policije MUP-a KS-a, u predmetu ubistva Dženana Memića.

Zakonitost u postupanju Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo u ovom predmetu i nadzor nad njegovim radom može vršiti samo Federalno tužilaštvo shodno članu 9. Zakona o Federalnom tužilaštvu Federacije BiH ( Službene novine FBiH 19/03)", stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije