Turistička zajednica odgovorila na kritike: O Jazz Festu, Solomunu, tramvaju...

Radiosarajevo.ba
Turistička zajednica odgovorila na kritike: O Jazz Festu, Solomunu, tramvaju...

U prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo danas je održana konferencija za medije na kojoj se prisutnim predstavnicima medija obratio Nermin Muzur. direktor ove institucije. 

Tema konferencije za medije bile su kritike na račun raspodjele sredstava u budžetu Turističke zajednice Kantona Sarajevo. 

"Tema današnje konferencije je javni poziv koji je Turistička zajednica u sklopu plana predvidjela od značaja za promociju Sarajeva kao poželjne destinacije za dolaza. U pitanju je turizam, sport, kultura, novi svjetski trendovi. Važno je da pratimo trendove svjetske turističke organizacije, a ove godine je tema digitalizacija u turizmu. Pokušavamo da ih pratimo kroz javne pozive.

Za razliku od dosadašnje prakse rada, poziv je bio javno i transparentno objavljen, a javno su objavljeni i oni koji su pobijedili na tom pozivu. Poziva se pitanje da li smo mi sazreli da javno objavljujemo. Od 1997. godine, pa do 2017. godine da li iko zna šta je urađeno, u šta su uložena sredstva.

Ono što je pokrenulo lavinu interesovanja jeste priča Jazz festivala. Ja ne mogu da ne kažem da sumnjam u namjeru teksta koji je objavljen u jednom mediju. Želim objasniti i razjasniti neke stvari i projekte. Ono što je bilo u tekstu je da je ličan način podjele sredstava i da je stranački povezan.

Prva stvar u nizu je Sanela Prašović-Gadžo, veza sa SBB-om i vladajućom šestorkom. U pitanju je projekat od 40 kratkih filmova koji govori o 40 lokacija u Sarajevu. Mi ćemo na svojim platformama objavljivati na engleskom i bosanskom jeziku. Naravno filmove ćemo koristiti i na sajmovima i promocijama grada i turizma u Sarajevu", rekao je Muzur, a potom je i prikazao primjere kratkih filmova na bosanskom i engleskom jeziku.

"Dalje 50.000 KM za koncert Solomona. To se spočitavalo šta je i šta to znači. Navest ću samo nekoliko statističkih podataka koji kažu da je navedeni izvođač rasprodat širom svijeta. Sarajevo je u društvu Ibizze, Milana, Berlina... On ima samo na svom profilu milion pratioca, objavljuje videopriloge sa svojih nastupa i mislim da je više nego jasan odgovor na pitanje da li to treba Sarajevu i da li je to promocija grada. Prenosit će svi slike i videopriloge ljudi ispred Vječne vatre kada se skupi 50.000 ljudi. Sav prihod koji će Solomun zaraditi će biti doniran Sigurnoj kući u dobrotvorne svrhe", istaknuo je Muzur.

"Pričalo se i o promociji KOK-a, borilačke manifestacije na kojoj se borio Dževad Poturak. Ova manifestacija se desila na Ilidži gdje imamo najviše posjeta turističkih tokom godine. Ovu manifestaciju prenosile su i brojne medijske kuće izvan Bosne i Hercegovine. Nema tu nikakve veze s političkim angažmanom Poturka. Mislim da kritika nije išla u dobrom pravcu. Trenutno se igra prvenstvo u sjedećoj odbojci, kapiten je Delalić iz stranke SDA. Pa je li to treba da kažemo da ne treba podržati ove momke? Da ne trebamo podržati Larisu Cerić čiji je trener savjetnika Aljoše Čampare. Pa i ovako dajemo našim sportistima na kaščicu sredstva, a zamislite šta bi bilo kada bi tako postavljali stvari", istaknuo je Muzur.

"Četvrta stvar je povezivanje Elvedina Okerića sa Europskim prvenstvom u taekwondou. Podaci kažu da imamo 1.000 učesnika i preko 4.000 noćenja. Preko 30 zemalja će doći u Sarajevo. Ako to nije promicija i ako to ne zaslužuje da se podrži i ako je ova vrijednost previsoka, onda stvarno ne znam. Elvedin Okerić nemam nikakve veze s organizacijom, on je samo trener u jednoj od reprezentacija", rekao je Muzur.

"Još jedna stvar je problematiziranje tramvaja u Beogradu. Uprava grada je na sve načine obavijestila građane da su nabavili četiri nova tramvaja. Mi ćemo u narednom periodu imati tramvaj od 30 metara preko kojeg će pisati 'Visit Sarajevo'. To je tržište od dva miliona ljudi. Pa zar to nije promocija Sarajeva? U tom periodu možemo i mijenjati ono što prendiramo. Bit će Visit Sarajevo, slova će biti dva metra, a pred recimo novogodišnji program moći ćemo promovirati taj događaj. Turističke događaje i potencijale koji se održavaju u Sarajevu", rekao je Muzur.

"Priča oko Jazz festivala interesantna je zbog nekoliko stvari. Kada se formirala zajednica 2017. godine prva dva projekta bili su SFF i Jazz festival. Jazz festivalu smo dodijelili 10.000 KM 26. juna 2017. godine. Tada smo bili u mnogo težoj situaciji i dobili smo odobrenje od Vlade za dva projekta. Zašto SFF ima tri puta veći budžet ove godine, a zašto Jazz festival nema, morate pitati organizatore Jazz festivala.

Međutim za saradnju su potrebne dvije strane. Sa njihove strane je odbijena saradnja po pitanju bilo kakve medijske saradnje, a da ne kažem da nismo dobili ni pravdanje za tih 10.000 KM. Sve što su oni napisali na stranici je čista laž. Neka kažu šta je bilo od 1997. do 2017. godine kada nije bilo ove Turističke zajednice. Zašto se razvila saradnja sa SFF-om, a ne sa Jazz festivalom treba da pitate organizatore Jazz festivala. Dok sam ja tu za uslovljačke tekstove i pritiske nema mjesta", istaknuo je Muzur.

"Koliko je važno i svrsishodno ovo što radimo pokazuje činjenica da smo se okrenuli kineskom tržištu i nakon šest mjeseci imamo najviše turista iz Kine. Podržali smo rad muzeja Walter i garantujem da će biti najposjećeniji muzej u Sarajevu. Zaboravio sam priču i oko Bukve i košarkaškog kampa. Džanan Musa Telekom košarkaški kamp. On je NBA igrač, kamp nosi njegovo ime, promoviše se i Bjelašnica, a organizator je KK Koš.

Ako popunjeni kapaciteti na Bjelašnici van sezone, promicija Bjelašnice, a sve pod imenom Džanana Muse nije dovoljan razlog da to podržimo, onda ne znam šta treba. Promocija preko imena našeg NBA igrača, promocija da su na kampu djeca iz zemalja regiona i da su popunjeni kapaciteti, da se Bjelašnica vraća u onaj status koji je imala prije rata kada su se na njoj spremali europski prvaci mislim da su dovoljni razlozi", rekao je Muzur.

"Komisiju su činili uposlenici Turističke zajednice. Imena neću iznositi, ja preuzimam odgovornost. Oni su dali prijedlog projekata, a ja sam donio odluku i stojim iza projekata. Mi smo objavili na stranici javni poziv i odluku o javnom pozivu", istaknuo je Muzur. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije