Preporuke o obrednom klanju životinja povodom Kurban bajrama

Radiosarajevo.ba
Preporuke o obrednom klanju životinja povodom Kurban bajrama

Veterinarska stanica Kantona Sarajevo je apelovala građanima da prilikom nabavke i obrednog klanja životinja zbog Kurban bajrama vode računa o zdravstvenom stanju životinja.

Sedmočlana porodica se otrovala u Sarajevu, nalaze se na KCUS-u

Upozorili su da u Bosni i Hercegovini postoje područja u kojima je registrovana bruceloza - bakterijska bolest od koje obolijevaju ljudi kontaktom sa zaraženom životinju.

Objasnili su da je riječ o sistemskoj bolesti koja se manifestuje simptomima kao što su: povišena temperatura, groznica, izraženo znojenje, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, kao i opšta slabost organizma.

Građani koji namjeravaju nabaviti, prodavati, distribuirati ili konzumirati kurbansko meso moraju obratiti pažnju na sljedeće stvari:

1. Da li je životinja propisno obilježena, odnosno da li posjeduje identifikacioni broj (ušnu markicu), koji je određen vid garancije da je životinja bila pod veterinarskim nadzorom;

2. Tražiti od prodavca potvrdu o zdravstvenom stanju životinje;

3. Ne uzimati u obzir kupovinu životinje nepoznatog zdravstvenog statusa;

4. Ukoliko je nepoznat zdravstveni status životinje namijenjen obrednom klanju obavezno je angažirati veterinara, koji će pokrenuti postupak dijagnostičkog ispitivanja;

5. Procedura dijagnostičkog ispitivanja zahtijeva vrijeme, te treba voditi računa o pravovremenom angažovanju nadležnog veterinara;

6. Nakon što se izvrši obredno klanje, posebnu pažnju treba obratiti na uklanjanje nejestivih dijelova, odnosno da otpad bude adekvatno zbrinut i deponovan i

7. Ukoliko primjetite bilo kakve nepravilnosti ili trebate dodatne savjete potrebno je kontaktirati nadležnog veterinara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije