Ajnadžić: Parkovima dati ime po Isoviću, Montenu i Jeleni Vitas

Fena
Ajnadžić: Parkovima dati ime po Isoviću, Montenu i Jeleni Vitas

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić danas je uručio predsjednici Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Veri Brigić dvije inicijative za imenovanje parkova na koje će biti upućene u dalju proceduru.

Jedna od inicijativa načelnika Ajnadžića je da se park kod sarajevske Druge gimnazije imenuje prema prvaku tradicionalne narodne bosanske pjesme sevdalinke Safetu Isoviću, a druga da se park kod Austrijske kuće koji se nalazi između ulica Alipašina, Bolnička i Patriotske lige imenuje po najpoznatijem sarajevskom i bosanskohercegovačkom kantautoru Kemalu Montenu.

Ajnadžić je podržao i ranije upućenu inicijativu da se park kod Bosanskog kulturnog centra u Ulici branilaca Sarajeva nazove po zaboravljenoj sarajevskoj heroini Jeleni Vitas, istaknutoj učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu koju su zbog njenih antifašističkih aktivnosti uhapsile ustaške okupacione snage 1943. godine a zatim deportovale u zloglasni logor Jasenovac gdje je i ubijena, saopćeno je iz Općine Centar. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije