Sarajevo / Načelnik Ajnadžić sa saradnicima obišao rupu u Velikom parku

02. 04. 2019. u 10:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 316

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je zajedno sa svojim saradnicima obišao lokaciju u Velikom parku gdje se u januaru ove godine pojavila velika pukotina u zemlji široka jedan i duboka sedam metara.

Obilasku su također prisustvovali i predstavnici Geodetskog inžinjerskog biroa „Angermeier“ d.o.o. Sarajevo koji rade mjerenja na osnovu kojeg su uradili elaborat sanacije pukotine u zemlji koja predstavlja opasnost, jer je blizu pješačke staze kojom dnevno prođe veliki broj ljudi.

„Postavili smo sedam repera u Velikom parku od čega pet na ovoj mikrolokaciji gdje se pojavila pukotina. Obavili smo geodetska mjerenja koja su pokazala da više nema pomjeranja tla. Na osnovu ovih mjerenja uradili smo elaborat koji je osnova za izradu glavnog projekta sanacije pukotine u Velikom parku, objasnili su iz pomenutog geodetskog biroa“, navodi se u saopćenju Općine centar.

Tokom sanacije pukotine bit će potrebno premjestiti dva nišana koji se nalaze na samom rubu otvora u zemlji.

„Općina Centar je za sanaciju ove pukotine obezbijedila u svom budžetu 50.000 KM, a ako bude potrebno izdvojit ćemo i dodatna sredstva da se ovo pitanje riješi. Mi ćemo Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, pod čijom se zaštitom nalazi Veliki park, odmah proslijediti dostavljeni elaborat kako bi oni započeli izradu glavnog projekta sanacije, na osnovu čega će Općina Centar odmah pokrenuti projekat sanacije. Također, kako bismo utvrdili tačan uzrok pomjeranja tla firmi 'Angermeier' ćemo dostaviti katastar podzemnih instalacija kako bi oni utvrdili da li ispod prolaze instalacije komunalne infrastrukture, posebno vodovoda i kanalizacije, koje mogu biti uzrok propadanja tla“, objasnio je Ajnadžić.

Obilasku ove lokacije u Velikom parku, osim predstavnika Općine Centar Vahida Bećirevića, pomoćnika načelnika i Faruka Efendića iz Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, te Amre Dževlan-Mioković iz Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar, također je prisustvovala i predstavnica Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA