Ograđen prostor oko pukotine u Velikom parku

Radiosarajevo.ba
Ograđen prostor oko pukotine u Velikom parku
Foto: Općina Centar / Rupa u Velikom parku
Tokom proteklog vikenda radnici građevinske firme "Sela" ogradili su prostor oko pukotine u zemlji koja se pojavila iz nepoznatih okolnosti u Velikom parku pored pješačke staze.

Iz Općine Centar podsjećaju da je prema prvim procjenama otvor širok jedan i dubok sedam metara i on predstavlja veliku opasnost za prolaznike.

S tim u vezi, prošle sedmice su predstavnici Općine Centar, kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Park", te građevinske firme "Sela" izašli na teren kako bi dogovorili aktivnosti koje je neophodno provesti u cilju obezbjeđenja materijalnih i ljudskih dobara, te otkrivanja uzroka ove neobične pojave.

Tada je dogovoreno da se prostor ogradi, te da najkasnije do kraja današnjeg dana Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo dostavi smjernice za daljnje djelovanje, s obzirom da se Veliki park nalazi pod zaštitom ove institucije.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, prilikom obilaska terena, apelirao je na nadležne institucije da se maksimalno uključe u rješavanje ovog problema i što prije dostave smjernice za djelovanje, naročito zbog činjenice da je frekvencija pješaka u ovom parku jako velika.

Podsjećamo, nakon saznanja o ovoj neobičnoj pojavi uposlenici KJKP "Park" obavijestili su Službu za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar koja je odmah zajedno sa inspektoratom Općine Centar izašla na teren te pokrila otvor, a prostor ogradila žutom trakom.

Istovremeno je o navedenoj pojavi obaviješten Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo pod čijom zaštitom se nalazi Veliki park kako bi dali smjernice za postupanje u vezi sa ovom pojavom.

S obzirom na ozbiljnost situacije Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar o ovom problemu obavijestila je i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo koji je dostavio prijedlog konkretnih mjera.

Iako Općina Centar nije nadležna, svakodnevno prati situaciju na terenu, a u narednom periodu će poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi problem bio riješen, saopćeno je iz Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije