Za utopljavanje zgrada na Trgu heroja stanari moraju prikupiti 80.000 KM

S. H.
Za utopljavanje zgrada na Trgu heroja stanari moraju prikupiti 80.000 KM
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Etažnim vlasnicima stanova u neboderima na Trgu heroja u Sarajevu, od broja 8 do broja 32, zatraženo je da prikupe 80.000 KM za obnovu fasade u sklopu projekta povećanja energetske efikasnosti objekta.

U tekućoj godini planirano je sredstvima Općine Novo Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja, građenja, zaštite i okoliša Kantona Sarajevo te sredstvima etažnih vlasnika (u iznosu minimalno 80.000 KM) izvesti radove na povećanju energetske efikasnosti dva od pet objekata kolektivnog stanovanja u ulici Trg heroja 8, 12, 16, 30 i 32", navodi se u Zahtjevu za dostavu odluke etažnih vlasnika koji je Općina uputila kućnim savjetima na ovim adresama, potvrđeno je iz ove Općine za Radiosarajevo.ba.

Od etažnih vlasnika zatraženo je da do 17. jula održe skup,  a potom Općini Novo Sarajevo dostave odluku o sufinansiranju povećanja energetske efikasnosti objekta.

utopljavanje_zgrada_trg_heroja_rsa1.jpg - undefined

 

U svakom od pet nebodera koji se nalaze na Trgu heroja nalazi se ukupno 160 stanova, što bi značilo da bi svaki od etažnih vlasnika morao izdvojiti po 500 konvertibilnih maraka za obnovu fasade.

Izdvojiti 500 KM za obnovu fasade predstavlja veliku investiciju i problem za stanare u ovim neboderima, jer se u njima nalazi najprije veliki broj penzionera.

U neboderu na broju 32 u 50 posto stanova žive penzioneri kojima nije jednostavno izdvojiti ponuđenu sumu novca, a 10 ih je još uvijek devastirano. U dvadeset stanova u ovoj zgradi živi 20 posto podstanara. Istakli su i kako veliki broj stanara ima dug i prema upraviteljima. 

"Narod nema novca i nije zainteresiran. U škripcu smo i sa novcem i sa rokom koji je pred nas postavljen", rekao je za Radiosarajevo.ba član Kućnog savjeta na adresi Trg heroja 32 Muhamed Krka.

Na Trgu heroja 32 načelno su prihvatili odluku o sufinansiranju ali uz punu saglasnost etažnih vlasnika ili najmanje 51 posto kako je to predviđeno Zakonom o upravljanju zajedničkih dijelova zgrade KS, no u svom dopisu Općini naveli su kako je rok za izjašnjavanje kratak jer je sezona godišnjih odmora, te su naveli kako postoji još nejasnoća po ovom pitanju.

utopljavanje_zgrada_trg_heroja_rsa2.jpg - undefined

 

"Odluku smo prenijeli stanarima i oni se o njoj moraju sami izjasniti", rekao je predsjednik Kućnog savjeta Trga heroja broj 30 Željko Pejčinović za naš portal.

Pejčinović je pojasnio da su na ovom neboderu nedavno urađeni nužni radovi na sanaciji fasade, zbog čega ova zgrada danas izgleda kao obnovljena, ali da nije rađeno utopljavanje zgrade. On je potvrdio i kako je projekat sanacije fasade i tada rađen zajedničkim sredstvima stanara. U ovoj zgradi također živi veliki broj penzionera.

S obzirom na to da se Zakonom o upravljanju zajedničkim dijelovima zgrada Kantona Sarajevo predviđa da su etažni vlasnici stanova i vlasnici poslovnih prostora obavezni vršiti upravljanje i održavanje zajedničkih dijelova zgrade jer je to njihovo privatno vlasništvo, od vlasnika etažnih stanova na Trgu heroja je zatraženo da učestvuju u aktivnostima obnove fasade 10 posto od ukupne vrijednosti radova, zbog čega se predviđa da učešće etažnih vlasnika iznosi 80.000 KM, objasnio je za naš portal ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić.

"Stanari trebaju iskazati volju, a Ministarstvo se neće miješati u način prikupljanja novca. Ne moraju svi vlasnici dati 500 KM, što je cijena koju je Općina izračunala na osnovu broja stanova, ali je potrebno da prikupe iznos od 80.000 KM", rekao je Lukić.

Lukić je pojasnio da postoji mogućnost i da sam upravitelj kreditom finansira obnovu fasade, a da mu stanari vraćaju novca po dogovorenoj cijeni ili da zatraži kredit koji bi vraćali etažni vlasnici.

Kao upravitelj Hetig d. d. uopće nije involviran u ovaj projekat, potvrdio je za naš portal direktor Suad Alić koji je istakao da Hetig neće raditi projekat utopljavanja.

Alić je mišljenja da nisu velika sredstva koja se trebaju izdvojiti za utopljavanje s obzirom na to cijene koje bi se pojedinačno morale izdvojiti za npr. promjenu stolarije, toplotnu izolaciju, radove na krovu.

"Smatram da treba iskoristiti ovu priliku jer ne znamo kada će ona opet doći i mislim da etažni vlasnici trebaju naći način da prikupe ovaj novac", rekao je Alić.

Ukoliko stanari ne prikupe novac za obnovu fasade, zgrade na Trgu heroja se neće ni obnavljati, a projekat utopljavanja zgrada će se nastaviti u drugim naseljima ili općinama.

Na naš upit da li je Vlada KS zainteresirana za obnovu fasada na ovim zgradama, Lukić je rekao da je interes Vlade da se svih 600.000 KM objekata u Kantonu Sarajevo obnovi na ovaj način, kao i da je prvobitni plan Vlade KS bio da stanari učestvuju u sufinansiranju obnove.

"Glavni projekat povećanja energetske efikasnosti objekata tretira sanaciju vanjske ovojnice objekata. Planirani radovi se odnose na zamjenu svih postojećih fasadnih pozicija stolarije-bravarije loših toplotnih karakteristika odgovarajućim, ugradnju termo kompaktne fasade, oblaganju termičkom izolacijom tehničke etaže te radove na izradi slojeva ravnog krova koji će zadovoljavati termičke karakteristike", naveli su iz Općine Novo Sarajevo za naš portal.

Vrijednost projekta je 700.000 KM, 80.000 KM je potrebno da sufinansiraju etažni vlasnici, a ostala sredstva bi se obezbijedila iz Budžeta Kantona putem nadležnog Ministarstva, kao i Budžeta Općine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije