Trend lažnih dojava o bombi: Predviđene novčane ili kazne zatvora do 3 godine

S. H.
Trend lažnih dojava o bombi: Predviđene novčane ili kazne zatvora do 3 godine
Foto: Radiosarajevo.ba / Policija ispred zgrade Vlade KS

Trend lažnih dojava o bombi aktuelan je i ove godine među sarajevskim srednjoškolcima, no prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo manji je nego prošle godine.

Za devet mjeseci ove godine pripadnicima MUP-a KS prijavljeno je ukupno 22 dojave o bombi, te se ispostavilo da su sve bile lažne, dok je za devet mjeseci prošle godine bila ukupno 41 lažna dojava, potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

Pripadnici MUP-a KS-a izlazili su, dakle, 22 puta na teren zbog lažnih dojava o bombi u nekoliko sarajevskih srednjih škola, te u zgradu Kantonalnog i Općinskog suda u Sarajevu, ali i Vlade Kantona Sarajevo, Suda i Tužilaštva BiH, Ustavnog suda FBiH

Ustavni sud FBiH - undefined

Evakuirana zgrada Ustavnog suda FBiH

Svaki put po dojavi o bombi vršila se evakuacija zgrada, te se započinjao KDZ pregled koji znaje potrajati satima, zbog čega se na taj dan obično ne nastavi održavanje nastave ili se ne nastavi normalno odvijati radno vrijeme.

Iz MUP-a KS nisu znali tačne podatke koliko košta samo jedan KDZ pregled, ali je jasno da KDZ pregled podrazumijeva korištenje opreme koju MUP posjeduje, ali prije svega su istakli da to podrazumijeva i trošenje ljudskih resursa, kao i da svaki od ovih pregleda košta državu.

Po obavljenom KDZ pregledu, nastavlja se rad na rasvjetljavanju krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Nakon što se identificira počinilac, tužilac određuje kvalifikaciju krivičnog djela.

"Za 22 lažne dojave do sada pronađena su samo četiri počinioca, te su im izrečene zakonom predviđene mjere", rekli su iz MUP-a za Radiosarajevo.ba.

Kantonalni sud Sarajevo - undefined

Kantonalni sud Sarajevo nakon dojave o bombi

Lažna dojava se tretira u Kaznenom zakonu FBiH (Izazivanje opće opasnosti, ugrožavanje sigurnosti, lažno prijavljivanje...), a protiv izvršilaca su predviđene kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, ili novčane kazne.

Iako je zgrada u kojem su smještene pravosudne institucije i Vlada KS izuzetak, simptomatično je da lažne dojave stižu upravo sa srednjih škola i fakulteta. 

Već ranije je za Radiosarajevo.ba dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Nedžad Korajlić komentirao lažne dojave u školama gdje učenici time pokušavaju izbjeći kontrolni zadatak ili neku drugu obavezu, upozoravajući da ne smijemo tu pojavu ignorirati, već prema njoj moramo ozbiljno pristupiti i ne samo evidentirati je.
 
Korajlić je tada upozorio da možda pojava ne bude jednom lažna, stoga je naveo kako je potrebno educirati mlade po ovom pitanju da bi se ova pojava zaustavila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije