Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Plakete i priznanja za zaslužne

O. K.
Svečana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo: Plakete i priznanja za zaslužne
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Svečana sjednica Skupštine KS

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine u Narodnom pozorištu počela je Svečana sjednica Skupštine KS. 

Na početku sjednice, prisutnima se obratio predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji je kazao kako je Sarajevo pokazalo prave civilizacijske vrijednosti u borbi protiv fašizma, te da je ono uspješno u promoviranju pravih ljudskih i civilizacijskih vrijednosti.

Kako je istaknuto, Skupština KS odlučila je da nagradu Počasni građanin Kantona Sarajevo uruči slovenskoj političarki Tanji Fajon. 

Ona zbog obaveza u kampanji u Sloveniji nije mogla prisustvovati ovoj svečanoj sjednici.

"Poštovane dame i gospodo, drage moje Sarajlije, izuzetno mi je žao što nisam s Vama. Sarajevo je oduvijek bila moja velika ljubav. Gajim veliku ljubav prema Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Ne znam je li to zbog gostoprimstva Sarajlija, zbog mirisa pita i bosanske kafe, ili zbog same ljubavi prema gradu. U proteklim mandatima pokušala sam da uradim dosta za Bosnu i Hercegovinu te da predložim rješenja koja će donijeti bolju budućnost u BiH. To ću anstaviti i u narednom periodu. Pozdravljam sve svoje prijatelje u Sarajevu i hvala Vam na ovom priznanju", kazala je u videoporuci Tanja Fajon. 

Ona je kazala da se divi Sarajlijama, jer su kako kaže, uprkos svemu što su preživjeli, i dalje ste humoristični i dalje gledaju na pozitivan način na zbivanja oko sebe.

Plakete zaslužnim građanima i kolektivima

 Za izuzetan dopronos u razvoju pozorišne i filmske umjetnosti, te umjetnosti KS plaketa Kantona Sarajevo dodijeljena je glumici Jasni Diklić.

 Diklić je kazala kako jako voli da prima nagrade, ali joj je posebno drago kada ta nagrada dolazi od sugrađana, Sarajeva i KS, na čemu se posebno zahvalila.

Plaketu Kantona Sarajevo za doprinos u sportu i atletici dodijeljena je Bibiji Kerli, bivšoj olimpijskoj klizačici, te aktuelnoj zastupnici u Skupštini KS.

"Prije svega, želim da se zahvalim svojoj majci koja je preminula prije 20 dana i nije mogla da dočeka ovaj trenutak, te mom treneru koji je preminuo davno. Humanitarni dio mog rada još uvijek traje, ali sam razočarana u politiku. Razočarana iz razloga što nam mladi odlaze u bijeli svijet u potrazi za hljebom. To treba zaustaviti", kazala je Kerla.

Ostanak mladih 

Za izuzetan doprinos razvoju industrije i ekonomije u Kantonu Sarajevo, plaketa KS dodijeljena je Muhamedu Pilavu, direktoru firme MS Wood.

"Želimo da zajedno uložimo napor da zajedno mlade ljude zadržimo u Bosni i Hercegovini i pozivam sve političare da podrže projekte kako bi očuvali mlade u BiH", kazao je Pilav. 

Plaketu za kolektiv dobila je Prva gimnazija Sarajevo, koja ova godine obilježava 140 godina rada. Ona je prva sekularna srednja škola u BiH, a 2011. godine proglašena je nacionalnim spomenikom. 

Mnoge ličnosti prošle su kroz ovu školu kao što su: Ivo Andrić, Alija Izetbegović, Danis Tanović, Abdulah SIdran, Goran Bregović, Saša Lošić, Vojo Dimitrijević i mnogi drugi.

 Plaketu za zaslužne kompanije, dodijeljene su kompanijama koje svoj akcent stavljaju na zapošljavanje mladih, a ovogodišnji laureati bili su BitAlijansa i Sinkro group.

Posthumna nagrada za izuzetan doprinos u razvoju košarke i sporta u Kantonu Sarajevo dodijeljena je treneru Sabitu Hadžiću, koji je prošle godine preminuo od posljedica srčanog udara. 

Sabit Hadžić bio je jedan od najboljih trenera bivše Jugoslavije i Bosne i Hercegovine. Uspješno je prevodio reprezentaciju BiH na evropskim prvenstvima i kluba Bosna na raznim takmičenjima. 

 

Posthumna nagrada

Skupština Kantona Sarajevo dodijelila je posthumnu plaketu emeritusu profesoru Zdravki Grebi. 

Profesor Grebo rođen 30. jula 1947. u Mostaru.

Radio je kao redovni profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu. Bio je osnivač gradskog radija ZID, osnivač i direktor Izdavačke kuće ZID, član Executive Board of Bosnian Peace Corps, osnivač HCA za ex-Yu, direktor Pravnog Centra FOD BiH, direktor međunarodnog postdiplomskog kursa “Evropske studije” i osnivač Open Society Fund BiH.

Nagradu umjesto profesora Grebe primio je njegov sin, Ognjen Grebo, koji je kazao da bi njegov otac imao mnogo toga da kaže, posebno da se zahvali svom Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije