Sve više djece u Sarajevu gojazno: Potrebno poduzeti hitne mjere

Fena
Sve više djece u Sarajevu gojazno: Potrebno poduzeti hitne mjere
Arhiv / Ilustracija
Značajan broj učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo je gojazan, a taj problem uglavnom je uzrokovan njihovom nedovoljnom fizičkom aktivnosti.

Zbog toga je važno posebnu pažnju posvetiti prevenciji koja treba početi u obitelji kao osnovnoj jedinici društva, potom i u školi i zdravstvenim ustanovama.    

Zaključak je to publikacije "Pretilost djece osnovnih škola KS" koju je objavilo Ministarstvo obrazovanja KS-a, a u njegovoj izradi sudjelovali su stručnjaci raznih profila. Istraživanje je provedeno na 33.200 učenika osnovnih škola u KS-u, a podaci pokazuju da ih oko 50 posto ima normalnu tjelesnu masu.   

Resorni kantonalni ministar Elvir Kazazović najavio je slično istraživanje i za srednjoškolce potom i za studente, a cilj je akcentirati gojaznost kao problem koji u društvu nije adekvatno tretiran.    

„Obilazeći osnovne škole primijetio sam da je mnogo gojaznih učenika. Uglavnom svi prebacuju odgovornost jedni na druge, a niko se nije ozbiljno pozabavio ovim problemom. Pokušavamo interdisciplinarno djelovati, u početku poduzeti hitne mjere, potom pratiti stanje i naći bolje i adekvatnije metode kontrole strukture tijela naše djece u osnovnim školama“, kazao je.

Ministrica zdravstva Zilha Ademaj ističe da poremećaj u tjelesnoj težini kod djece školskog uzrasta (posebno pretilost) može biti i jedan od vodećih rizika za nastanak mnogih bolesti poput kardiovaskularnih, dijabetesa, ali i poremećaje u oblasti ortopedije ili psihijatrije.   

„Živimo suvremenim životom, jedemo brzu hranu i pijemo gazirana pića. Djeca su malo fizički aktivna kroz igru kao što je to ranije bilo, danas se igraju kompjutorima i mobitelima“, kazala je.

Članovi tima koji su sudjelovali u izradi publikacije upozorili su da treba prvenstveno raditi na prevenciji koja kreće od obitelji, potom realizira u školi te u zdravstvenim ustanovama (prvenstveno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti).

Na kraju dolazi na red liječenje za koje kažu da je najskuplje i zato treba usmjeriti sve snage na prevenciju. Upozoreno je i na opasnost da mnoga pretila djeca imaju problema s tjelesnom težinom i kad odrastu.

Fizička aktivnost u vidu hodanja pješice (umjesto prijevoza), hodanje uz stepenice (umjesto lifta), aktivnost u kući i sportske aktivnosti mogu, s umjerenim unosom hrane, biti dovoljne da održe ravnotežu tjelesne mase.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije