Kako izbjeći podvale prehrambene mafije?

Radiosarajevo.ba
Kako izbjeći podvale prehrambene mafije?
Pixabay / Ilustracija
Neke etikete na proizvodima služe samo za to da povećaju njihovu prodaju.

Navode nas na pogrešne izbore pri odabiru zdrave hrane. Uglavnom su obične podvale i takvim etiketama ne možete vjerovati da će vas voditi kroz kupovinu na pravi način.

Piše:  Priručnik Dobrekalorije.ba

Neke od tih etiketa sadrže ovakve natpise:

Sadrži dodate vitamine – ovo može zavarati, jer su to uglavnom hemijski dobijeni vitamini, a organizam „više voli“ vitamine i minerale iz prirodnih izvora, tj. iz hrane.

Napravljeno od pravog voća – u jednom pakovanju može biti samo 1% visokoprerađenog voćnog soka da bi se stavila ova tvrdnja, što ne znači da uopće ima voća u njemu.

Bez dodatih šećera/ Bez šećera – to često znači da su umjesto bijelog šećera dodani drugi zaslađivači, poput aspartama, saharina ili nekog drugog.

Bez hemijskih aditiva – to i dalje ne znači da nisu dodani neki aditivi iz prirode koji su štetni (npr. boja i sl).

Kukuruzno ulje u sastavu namirnica nije dobra opcija, jer je kukuruz uglavnom genetski modificiran, a njegovo ulje spada u nezdrave masnoće i povezano je sa nastanakom određenih vrsta karcinoma.

Kukuruzni sirup je zaslađivač koji je, opet, uglavnom genetski modificiran.
Dodane arome su uglavnom hemijski dobijeni sastojci. Neki su povezani sa nastankom hroničnih oboljenja i mogu imati negativan utjecaj na ponašanje djece.

Aspartam je zaslađivač koji se nalazi u velikom broju procesiranih namirnica, naročito peciva, a glavni je sastojak gaziranih pića. Povezan je sa nastankom gojaznosti i mnogih drugih hroničnih poremećaja.

Često se ovi sastojci drugačije imenuju kako bi se obmanili kupci, jer se već dugo priča o njihovoj štetnosti. Umjesto tačnih naziva određenih štetnih sastojaka, često se stavi naziv arome, zaslađivači, pojačivači okusa i sl, čime se izbjegava deklarisanje štetne namirnice pravim imenom. Zato kada god možete izbjegavajte ovu i konzumirajte PRAVU HRANU!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije