Studenti pitali vlast: Šta ste uradili godinu nakon smrti Selme i Edite

Radiosarajevo.ba
Studenti pitali vlast: Šta ste uradili godinu nakon smrti Selme i Edite
Neformalna skupina studenata psihologije iz Sarajeva uputila je otvoreno pismo nadležnim institucijama za sigurnost u Kantonu Sarajevo, povodom godinu dana od hitne sjednice Skupštine KS nakon smrti Selme Agić i Edite Malkoč.

Njihovo otvoreno pismo vam prenosimo u cjelosti:

"Obraćamo se nadležnim institucijama za pitanje sigurnosti u Kantonu Sarajevo, podsjećajući na sve ono što je trebalo biti urađeno u proteklih godinu dana – a nije.

Zastupnik Elvedin Okerić u iznošenju stava Komisije za sigurnost pri Skupštini Kantona Sarajevo, na hitnoj sjednici, održanoj prije tačno godinu dana – 18.10.2016., naveo je: „Prepoznatim uzrocima se mora preventivno pristupiti, povećati prisustvo policije na terenu i komunikaciju sa građanima, provoditi akcije preventivno represivne s ciljem suzbijanja osoba koje svojim ponašanjem i djelovanjem predstavljaju opasnost, kako za maloljetnike tako za društvo uopšte. Postavljanje kamera i radara kao mjera upozorenja učesnicima u saobraćaju.“ – stenogram sa sjednice dostupan na :(https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/stenogram_6._hitne_sjednice_.pdf).

Jedan od zaključaka ove sjednice bio je: Skupština Kantona Sarajevo nalaže MUP-u i Upravi Policije da hitno stavi pod kontrolu tzv. trkače koji predstavljaju najveću prijetnju za učesnike u saobraćaju.

Obraćamo se MUP-u i Upravi Policije s pitanjem – šta radite danas, godinu dana poslije? Kako to da svi osim vas vide trkače na ulicama? 

Vjerovatno zato što policijskih kontrola na ulicama više nema. Bile su prisutne mjesec dana nakon nesreće u kojoj su poginule Edita Malkoč i Selma Agić, kada ste pokazali da pod pritiskom, možete dobro raditi. A danas, čekamo nove smrti na ulicama Sarajeva, da bi vi radili? 

Elaborat o proširenju sistema fiksnih radarskih uređaja sa fotoregistracijom u Kantonu Sarajevo, formalno se spominje na vašim sjednicima već godinama.

Zašto radarski uređaji još uvijek nisu postavljeni? Recite nam, ko će odgovarati za naredne saobraćajne nesreće, ko će biti nadležan? Hoćete li smjeniti još jednog komesara i računati da ste završili svoj posao?

Mi ćemo pitati i tražiti promjene, sve dok ne osigurate život građanima Kantona Sarajevo.

Pozivamo Premijera Vlade KS Elmedina Konakovića i Ministra unutrašnjih poslova, Vedrana Mulabdića da u skladu sa svojim nadležnostima, upute odgovore javnosti na postavljena pitanja."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije