Građani potpisivali peticiju protiv gradnje novog objekta kod Pozorišta mladih

Radiosarajevo.ba
Građani potpisivali peticiju protiv gradnje novog objekta kod Pozorišta mladih
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Peticija protiv rušenja zgrade kod pozorišta

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić poručio je građanima da ne moraju potpisivati peticiju protiv gradnje novog objekta na lokalitetu Hotela "Pošta" u centru grada.

"Ne može se usvojiti urbanistički projekt 'Kvadrant Sirano-Pozorište mladih' za lokalitet hotel Pošta bez provođenja odluke Vlade KS u vezi ventilacionih koridora", istakao je ministar danas u online obraćanju medijima.

Ipak, na trgu kod Pozorišta mladih u Sarajevu organizirano je ranije najavljeno potpisivanje peticije. 

Pored malog broja građana, peticiju protiv gradnje potpisali su Želimir Altarac Čičak, Denis Challenger i Damir Mašić.

Podsjetimo, na mjestu starog hotela Pošta u centru Sarajeva uskoro će se graditi novi, veći objekat, dok će se ispod zgrade i susjednog trga graditi velika podzemna garaža.

Nadzemni objekat će biti širi i viši od sadašnjeg, ali i okolnih zgrada, odnosno imat će prizemlje plus šest spratova, a njegova osnovna namjena bit će kancelarijski prostori.

Garaža sa 140 mjesta ispod zgrade i cijelog trga - undefinedFoto: Biznis.info: Garaža sa 140 mjesta ispod zgrade i cijelog trga

Ispod novog objekta i obližnjeg Trga kulture Jaroslav Korenić planirana je garaža sa 4 podzemne etaže i ukupno 140 parking mjesta, u koju će se ulaziti rampom iz Ulice Kulovića.

Planirano je proširenje horizontalnih gabarita objekata prema Trgu kulture „Jurislav Korenić“.

Osim toga, visinom će nadmašivati okolne objekte. Kako se tvrdi u planskoj dokumentaciji, preporučena visina osnovnog dijela objekata … je približna visini postojećih susjednih objekata.

Podsjetimo da su gradske i općinske vlasti svojevremeno najavljivale da će se na ovoj lokaciji nalaziti veliki trg, ali se od toga u međuvremenu odustalo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije