Stari Grad: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast

Radiosarajevo.ba
Stari Grad: Pratite koliko izbornih obećanja ispunjava lokalna vlast
Radiosarajevo.ba / Trg oslobođenja - Alija Izetbegović
Dva mjeseca nakon lokalnih izbora u gotovo svim općinama diljem Bosne i Hercegovine lokalna vlast je konstituirana, te su novi vijećnici i načelnici preuzeli svoje funkcije.

Uporedo s tim započeli su i provođenje svojih programa, na osnovu kojih su dobili povjerenje birača na izborima.

Portali Istinomjer.ba i Radiosarajevo.ba ovog puta donose vam analizu novih programa načelnika sarajevskih općina, koji su ostvarili izbornu pobjedu, a sve u cilju kako bi javnost imala jasan uvid u ono što im je obećano u predizbornim kampanjama, te kako bi na svojevrstan način mogli kontrolirati izabrane načelnike.

OPĆINA STARI GRAD SARAJEVO

Treći u nizu načelnika u sarajevskim općinama koji su ponovo osvojili načelničku poziciju je svakako Ibrahim Hadžibajrić, novi/stari načelnik općine Stari Grad, koji je zaista rekorder po broju ostvarenih mandata jer je ovo njegov treći u nizu. U predizbornom istraživanju, Istinomjer je uspio doći do podatka da je načelnik Hadžibajrić tokom kampanje 2012. godine svojim biračima dao 70 obećanja, što je zaista impozantan broj, a ovog puta načelničku poziciju zadržao je zahvaljujući programu sa 118 obećanja.

Veoma je zanimljivo da je općina Stari Grad svaki put ustupila listu predizbornih obećanja, kao jedna od rijetkih takve vrste u BiH, pa iako je načelnik Hadžibajrić u intervjuu za Radiosarajevo.ba istaknuo da nije zadovoljan analizom Istinomjera u kojoj stoji da je u prethodnom mandatu ispunio preko 34 posto predizbornih obećanja, sigurno je da su građani zadovoljni njegovim radom jer su mu po treći put poklonili svoje povjerenje.

Konstanta koja se provlači kroz predizborne programe ovog načelnika jeste baziranje na obećanjima koja su u vezi s komunalnom infrastrukturom ove općine, zbog čega se načelnik Hadžibajrić ističe kao jedan od najkonkretnijih, te je teško izdvojiti ponovljena obećanja u njegovom programu budući da je održavanje infrastrukture općine kontinuiran proces i na njemu je potrebno konstantno raditi.

Vjerovatno najzanimljviji projekti u okviru novog programa načelnika Hadžibajrića bi mogli znatno promijeniti sliku centra cijelog Grada Sarajevo, a među njima se nalaze:

  • Preuređenje Trga Alije Izetbegovića (s izgradnjom podzemne garaže), 
  • Uređenje Strossmeirove ulice, te 
  • Izgradnja podzemne garaže prekoputa Vijećnice, što je načelnik najavio u intervjuu za Radiosarajevo.ba.

Sigurno je da će biti veoma zanimljivo pratiti realizaciju svih predizbornih obećanja načelnika općine Stari Grad, a u cilju osiguravanja trajnog monitoringa ispunjenja predizbornih obećanja u nastavku vam donosimo Mapu predizbornih obećanja načelnika ove općine, kako biste i vi sami tokom naredne četiri godine mogli kontrolirati rad vašeg načelnika i količinu ispunjenih obećanja.

Među obećanjima se nalaze razni projekti, od onih društvenih, pa sve do velikih infrastrukturnih koje smo ranije naveli, a za siguran monitoring ispunjenja predizbornih obećanja pozivamo vas da se uključite u kampanju monitoringa i sami uvrstite fotografije na mapu koju vam donosimo u nastavku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije