Šta su kantonalni inspektori uradili da poboljšaju kvalitet zraka?

Radiosarajevo.ba
Šta su kantonalni inspektori uradili da poboljšaju kvalitet zraka?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

S obzirom na to da Kanton Sarajevo, zbog prirodnih i orografskih karakteristika, ima izražene probleme s kvalitetom zraka, a posebno tokom zimskog perioda, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, uprkos ograničenim kapacitetima, i ovom segmentu nadzora daje posebnu pažnju i poduzima sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Kako bi se stanje u ovoj oblasti poboljšalo, kantonalni inspektori su, početkom septembra ove godine, intenzivirali inspekcijske kontrole nad provođenjem Odluke o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka KS.

Kontrole su prioritetno izvršene na mjestima i kod subjekata koji bitno mogu uticati na povećan stepen zagađenja. U tom smilsu Inspketorat urbanističko-građevinske, ekološle, komunalne i stambene inspekcije poduzeo je sljedeće aktivnosti:

1. Inspekcija zaštite okoliša tokom cijele godine prioritetno vrši nadzor nad operaterima koji u upotrebi imaju postrojenja za sagorjevanje snage 50 kW i više, a koja imaju zakonsku obavezu da izvrše monitoring emisija u zrak. U dosadašnjim kontrolama pokrenuta su 42 inspekcijska nadzora kod registrovanih subjekata koji obavljenjem određene djelatnosti vrše značajne emisije u zrak i 12 kotlovnica KJKP “Toplane-Sarajevo”. Od subjekata kontrole zatraženo je da u ostavljenom roku poduzmu sve neophodne mjere radi smanjenja emisija u zrak i to:

2. Urade monitoring emisije polutanata u zrak u zakonski predviđenom roku, te rezultate dostave Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje vodi registar emisija. U slučajevima prekoračenja Ministarstvo zahtjeva dodatni inspekcijski nadzor nadležne inspekcije.

3. Kantonalni komunalni inspektori su u okvirima svoje nadležnosti naredili kantonalnim preduzećima "PARK-u" i "RAD-u" da poduzmu mjere intenzivnog čišćenja saobraćajnica i održavanja čistoće javnih zelenih površina, kako bi se smanjilo prisustvo čestica prašine u zraku.

4. Tržišno-turistička inspekcija je prilikom kontrole prodaje uglja u Kantonu Sarajevo izvršila nadzor nad četiri registrirana subjekata koji obavljaju promet uglja u KS, te je utvrđeno da kontrolisani subjekti posjeduju dokaze, odnosno certifikat o kvalitetu izdat od akreditovane kuće po BAS standardima.

Podsjećamo da je u KS zabranjeno kao gorivo koristiti teška ulja, kod kojih sadržaj sumpora prelazi 1,00 % mase, a zabrana se odnosi i na prodaju i upotrebu uglja koji ima ukupni sadržaj gorivog sumpora iznad 1%, te toplotnu moć nižu od 12.000 kJ/kg.

Istovremeno napominjemo da je kontrola ložišta individualnih stambenih objekata u nadležnosti Inspekcije zaštite od požara koja djeluje pri MUP-u KS, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije