Bh. blok o problemu i mogućim rješenjima zagađenja u FBiH

Radiosarajevo.ba
Bh. blok o problemu i mogućim rješenjima zagađenja u FBiH
Arhiva / Sarajevo

Naša stranka je danas organizirala konferenciju za medije na kojoj se govorilo o problemu i mogućim rješenjima zagađenja zraka u Federaciji BiH.

Zastupnici bh. bloka - Naše stranke, Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte novinarima su govorili o planovima kako riješiti trenutne probleme.  

Sanela Klarić, nova zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH, iz Naše stranke, prva se obratila medijima. 

“Naša država je prva po smrtnosti djece s bolestima dišnih organa. Postoje već mehanizmi finansiranja, a građani moraju biti svjesni šta mogu uraditi po tom planu. Modeli finansiranja već postoje i trebamo ih primjeniti što prije", kazao je Plarić. 

Potpredsjednik Demokratske fronte Samer Rešidat kazao je da je turizam zadnje što mislimo u ovom trenutku. 

"U ovom trenutku su u pitanju životi građana, prvenstveno onih najmlađih. U proljeće imamo problem s poplavama, ljeti nemamo vode, a zimi ovo zagađanje. Mi smo građani koji živimo u evropskoj zemlji, u glavnom gradu, gdje smo izloženi sistemskom ugrožavanju, slobodno mogu kazati – trovanju. U Sarajevo dolazi 20 aviona dnevno i neće moći doći oko 20.000 turista. Ovo su veliki gubici za Kanton, državu i oni su nastali zbog nemara vlasti. Očekivao sam da će Vlada KS preporučiti da mlađe izvedemo na planine, umjesto sistema par-nepar. Kanton bi trebao osigurati besplatan prijevoz za sve građane koji žele otići na planinu”, kazao je Rešidat.

Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije kaszao je da se sve treba pomjeriti s mrtve tačke. 

“Stručni tim Kantona Sarajevo je konstatirao da podaci o zagađenosti Sarajeva nisu bili ispravni. Jedan od njihovih razloga za takav odgovor je bio - da nemamo odgovarajući broj instrumenata za mjeenje. Bh. blok ima namjere kako ovo promijeniti. Osim instrumenata, treba nam i više inspektora, kojih u Kantonu Sarajevo ima samo dvojica. Inače, moramo razmišljati o mjerama, a prvi ključni korak ka dugoročne mjere je rješenje gradskog prijevoza. Mi moramo razmišljati o djeci, da bismo njima podigli kvalitet zdravlja. Bitno je da ovaj tim stručnjaka bude i puno glasniji prema javnosti”, kazao je Stojanović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije