Spremne izmjene Ustava i ključnih zakona: Da li će Grad Sarajevo dobiti nove općine

Radiosarajevo.ba
Spremne izmjene Ustava i ključnih zakona: Da li će Grad Sarajevo dobiti nove općine
Elmedin Konaković, premijer KS-a i Marijo Nenadić, ministar pravde u uprave KS-a brojnim delegacijama kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti u Sarajevu, te međunarodnim organizacijama, predstavili su pripremljene izmjene Ustava Kantona.

Na jučerašnjem sastanku Konaković i Nenadić su prezentirali pripremljene amandmane na Ustav KS-a i prednacrt Zakona o lokalnoj samoupravi u KS-u, sve u cilju pokretanja ustavnih reformi i prilagođavanja lokalne samouprave u kantonu odlukama i poveljama međunarodnih i domaćih sudova i institucija, stoji u saopćenju Službe za informiranje Vlade KS-a.

Oni su obrazložili najpraktičnija rješenja i ona koja su u postojećoj pravnoj situaciji najbrža i najprihvatljivija za sve, a premijer Konaković je kazao kako se očekuju hrabrija i brža rješenja i od načelnika općina, uz konstataciju da Vlada i Skupština imaju kapacitet da se suoče sa brojnim složenim problemima. Posebno su zanimljive reforme koje podrazumijevaju promjenu obuhvata Grada Sarajevo, čime bi neke općine mogle ući u sastav grada.

Ministar Nenadić je naglasio kako je riječ o najvećoj poslijeratnoj ustavno-pravnoj reformi u kantonu, a konačan cilj jeste iznalaženje trajnog i održivog rješenja kada je riječ o nadležnostima i odnosima između kantona, grada i općina u sastavu Grada Sarajevo.

"Plan je do ljeta usvojiti izmjene Ustava KS-a, a prije kraja godine donijeti Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o pripadnosti javnih prihoda, čime reforma i u praktičnom smislu počinje", istakao je ministar Nenadić.

Sastanku su zbog važnosti prisustvovali predstavnici ministarstava u Vladi KS, te predstavnici Skupštine KS, Grada Sarajevo, općina u sastavu kantona, Saveza općina i gradova FBiH, Pravobranilaštva KS-a, te nadležnih međunarodnih institucija i organizacija kao što su Misija OSCE-a u BiH i Delegacije Europske unije i OHR-a.

Posebno su aktivni bili načelnici općina, te je čak bilo stavova o potrebama ukidanja Kantona, Grada, ulaska svih ili pojedinih općina u sastav Grada, a iznijeli su i svoje stavove o potrebi razjašnjenja i propisivanja pitanja pripadnosti javnih prihoda općinama.

Predstavnici međunarodnih organizacija kazali su kako su veoma zadovoljni ovim reformama i procesima koji se provode na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije