ESV razmatralo nove zakone: Spremaju se reforme u obrazovanju

Radiosarajevo.ba
ESV razmatralo nove zakone: Spremaju se reforme u obrazovanju
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Zakoni o osnovnom odgoju i obrazovanju, te o srednjem obrazovanju na području Kantona Sarajevo uskoro bi mogli biti promijenjeni, te su već počela njihova razmatranja u pojedinim ministarstvima Vlade KS-a.

Tako je i Ekonomsko-socijalno vijeće za područje KS-a na svojoj posljednjoj sjednici razmatralo radne verzije prijedloga ovih zakona, koje je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade pripremilo, nakon okončanja javnih rasprava, te o kojima će se uskoro izjašnjavati Vlada i Skupština KS-a, stoji u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade KS.

Resorno ministarstvo je članovima Vijeća predočilo prijedloge zakonskih rješenja koja su izmijenjena u odnosu na nacrte ovih zakona, o čemu će se, prema zaključku ESV-a, socijalni partneri moći pismeno očitovati i dati svoje prijedloge do sljedeće sjednice Vijeća zakazane za 14. mart 2017. godine.

Kada je riječ o Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju, u fokusu su novine kao što je uvođenje područnih škola, odnosno mreže škola, obaveza uvođenja oglednog časa, korištenje ovlaštenih agencija za računovodstvo i knjigovodstvo. Data je veća pažnja nadarenim učenicima i učenicima sa poteškoćama u razvoju, a predviđa se donođenje Zakona o udžbenicima KS-a.

S druge strane Zakon o srednjem obravzovanju uskladit će tržište rada i obrazovni sistem, te je predloženo utvrđivanje dokumenata trogodišnjih upisnih kvota, u skladu sa potrebama tržišta, zatim mjerenje kvalitete nastave i njenih rezultata, 

O svemu ovome i ostalim odredbama Zakona svoje stavove i prijedloge daće socijalni partneri, sindikati i poslodavci koji su posebno zainteresirani za provođenje Zakona o obrazovanju odraslih te namjensko školovanje kadrova potrebnih u njihovim oblastima i firmama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije