Snijeg bi najveću štetu mogao nanijeti stablima na javnim površinama

Radiosarajevo.ba
Snijeg bi najveću štetu mogao nanijeti stablima na javnim površinama
FOTO: Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu
Snijeg koji trenutno pada u Sarajevu najveću štetu mogao bi načiniti mladim, ali i odraslim stablima na javnim zelenim površinama, upozoravaju iz Kantonalnog javnog komunalnog poduzeća (KJKP) Park.

Problem je težina snijega i lisna masa koja može izazvati lomljenje grana, dijelova ili cijelih stabala.

S obzirom na alarmantnost situacije na terenu i štetu koja bi mogla biti izuzetno velika, iz poduzeća Park upućuju apel građanima da im pomognu da sačuvaju i spase svako stablo. Iz poduzeća Park mole građane da izađu ispred svojih stambenih objekata i otresu snijeg s mladih sadnica stabala ili ukrasnog grmlja, te na taj način spriječe lomljenje grana i štetu na stablima.

Trenutno su na terenu sve ekipe poduzeća Park i uz pomoć mehanizacije, ali i ručno skidaju snijeg s mladih i odraslih stabala i za sada je na terenu stanje teško, ali pod kontrolom, odnosno nisu zabilježene veće štete. Problem jeste intenzitet padavina, težina snijega i ako snijeg nastavi padati tokom noći. Svi radnici poduzeća Park na terenu su ostali cijelu noć i u skladu s mogućnostima obavljali svoj posao, ali mole i građane da im pomognu, a sve s ciljem da se spriječe štete i sačuvaju javne zelene površine kao javno dobro svih nas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije