KJKP Park Sarajevo: Novi primjer uništavanja zelenila na Otoci (FOTO)

Radiosarajevo.ba
KJKP Park Sarajevo: Novi primjer uništavanja zelenila na Otoci (FOTO)
/ KJKP Park Sarajevo: Novi primjer uništavanja zelenila na Otoci, FOTO: KJKP Park

Iako Kantonalno javno komunalno preduzeće Park svakodnevno ulaže napore kako bi zelenilo i zelene površine u Kantonu Sarajevo očuvali, uredili i zaštitili, te zasadili što više mladih stabala, ipak nedogovornim pojedincima potrebno je vrlo malo da taj trud unište.

Predmetom uništenja ovog puta bilo je mlado stablo na zelenoj površini uz saobraćajnicu u ulici Prijedorska u sarajevskom naselju Otoka. Naime, deblo drveta japanske trešnje staro tek nekoliko godina u potpunosti je uništeno tako što su, nepoznati počinioci ogulili kompletnu koru s istog. Radnici Park-a oštećeno stablo uočili su jutros (03.02.2016.) tokom redovnog čišćenja javnih zelenih površina.

Ovog puta nije u pitanju tržišna vrijednost ovakvog stabla mlade japanske trešnje, njegova sadnja i njegovanje tokom proteklog perioda, koliko sama činjenica da je nepoznati počinilac vjerovatno nekim oštrim predmetom duži vremenski period "vrlo precizno i temeljit" uništio kompletnu koru na deblu mladog stabla, a da niko od prolaznika u ovoj vrlo frekventnoj ulici, u neposrednoj blizini pijace i tržnog centra, nije reagirao, niti spriječio isto.

"Ovim putem, osim što želimo ponovo ukazati na odnos pojedinaca prema zelenilu, zelenim površinama, stablima želimo opet apelirati na građane da ovakva djela i pojedince prijave nadležnim općinskim službama, Eko redarima, preduzeću Park ili policijskim upravama, jer zelenilo i zelene površine su javno dobro svih nas i samo od našeg odnosa zavisi hoće li ostati očuvano i uređeno", navode iz Park-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije