Nakon priče o Štrausu/ Skaka primio graditelja Sarajeva, koji je na rubu egzistencije

16. 06. 2017. u 20:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares:173

Gradonačelnik Abdulah Skaka upriličio je danas prijem za Ivana Štrausa, poznatog sarajevskog i bh. akademika i arhitektu.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ste nas posjetili i što sam u prilici da vam iskažem poštovanje. Ono što je za nas važno je to što ste svojim graditeljskim djelima afirmirali ne samo sebe već i grad Sarajevo“, istaknuo je gradonačelnik Skaka.

 Njegove „kuće“, kako Štraus naziva objekte koje je projektovao, kao što su Holiday Inn, UNITIC-ovi neboderi, zgrada Elektroprivrede, tri "kule" – nebodere kod šoping-centra na Grbavici, predstavljaju prepoznatljiva arhitektonska obilježja grada Sarajeva. 

 „Vaš doprinos savremenoj arhitekturi u Sarajevu i Bosni i Hercegovini je značajan i nemjerljiv“, istaknuo je Skaka, te dodao da će Grad Sarajevo u skladu sa svojim mogućnostima podržavati svoje priznate umjetnike.

Inače, u proteklim danima objavljena je njegova ispovijest u kojoj je javnost saznala da ovaj velikan bh. arhitekture zbog izgubljenog sudskog procesa živi od 200 eura penzije.

 

NEMA KOMENTARA