Sjećanje na žrtve masakra ispred gradske tržnice 'Markale'

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na žrtve masakra ispred gradske tržnice 'Markale'
Od ispaljene minobacačke granate s agresorskih položaja na Trebeviću, ispred sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu Markale "Markale 28. augusta 1995. godine 43 naša sugrađanina izgubila su život, a 84 osobe su ranjene, od čega je troje djece.

U znak sjećanja na ovaj veliki masakr civila u opkoljenom Sarajevu, članovi porodica nastradalih, građani Sarajeva, te predstavnici svih nivoa vlasti su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje 28. augusta 2016. godine odali počast žrtvama masakra ispred Tržnice.

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića, te vijećnici Eso Tucaković i  Mustafa Mulić.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja dužne počasti našim građanima u jednom od posljednjih velikih masakara u opkoljenom Sarajevu tokom proteklog rata, predsjedavajući Ajnadžić je izjavio da su Markale teška i tragična sarajevska rana i svakako ne smijemo zaboraviti one koje su dali svoj život ovaj grad.

"Stalno moramo obavezivati one koji dijele pravdu da privedu one koji su počinili gnusne zločine. Na nama građanima je da njegujemo sjećanje i nikad ne zaboravimo ljude koji su dali svoj život na Markala i širom našeg grada. Istovremeno moramo da ispisujemo ono to se dešavalo, a da gledamo čvrsto u budućnost i perspektivu jer treba se držati one izreke koja kaže da sve što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo i mi moramo sve učiniti da ne zaboravimo", naglasio je Ajnadžić.

Tokom ceremonije prisutnima su se također obratili Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata KS Senida Karović, dok je ratni policijski specijalac i vrsni alpinista Muhamed Gafić prisutnima pročitao odlomak iz svoje knjige "Sarajevski rulet“.

U masakru kod Tržnice poginuli su: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Dukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Riad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović, Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije