Sjećanje na prekinuta djetinjstva u Čekaluši

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na prekinuta djetinjstva u Čekaluši
Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33 (nekadašnja Nemanjina), poginulo je pet naših sugrađana – od kojih je troje djece, a dvoje je teško ranjeno.

Tim povodom je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine u nedjelju 3. septembra 2017. godine na tom mjestu organizovalo polaganje cvijeća pored spomen-ploče postavljene u znak trajnog sjećanja na naše tragično nastradale sugrađane.

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajuća Vijeća Karolina Karačić i Mustafa Resić, savjetnik načelnika dr. Nedžada Ajnadžića.

Tog kobnog dana 1992. godine, zbog posjete američkog izaslanika u Sarajevu, bilo je zatišje, bez pucanja. Lijepo vrijeme je izmamilo djecu iz skloništa u dvorište zgrade. Prva granata ispaljena na ovo područje pala je u baštu obližnje džamije „Čekaluša“ koja graniči sa dvorištem, samo dva metra od mjesta gdje su sjedila nastradala djeca: Mirza Hodžić (11) i njegov brat Adnan (12), Vedran Štimac (12), Sanela Lukačević (21) i Faruk Nišić (32), dok je dvoje djece teško ranjeno: Vedrana Lukačević (danas je 60 posto invalid) i Vanja Štimac (danas je 100 posto invalid).

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije