Obrazovni sindikati potpisali Sporazum: Želimo zaštititi učenike

J. Ć.
Obrazovni sindikati potpisali Sporazum: Želimo zaštititi učenike
Foto: Radiosarajevo.ba / Četrnaest samostalnih sindikata potpisalo sporazum o zajedničkom djelovanju
Četrnaest samostalnih sindikata obrazovanja potpisalo je u petak, 22. marta u Sarajevu Sporazum u okviru međusobne saradnje i zajedničkog rada, poboljšanje uvjeta rada u školskim i predškolskim ustanovama.

Osnovni ciljevi sporazuma su razmjenjivanje informacija, zdravstvena i socijalna zaštita učenika, unapređenje struke i nastave u školskim ustanovama.

"Kroz ovaj sporazum izražavamo spremnost da uspostavimo okvire međusobne saradnje i zajedničkog rada na realizaciji ciljeva koji su definisani sporazumom. Naša polazna osnova za implementaciju strateške aktivnosti u poboljšanju sveopšteg stanja u sektoru obrazovanja u KS-u, uslova rada prosvjetnih radnika u ustanovama predškolskog odgoja, osnovnog i srednjeg obrazovanja jeste da unaprijedimo uslove za odgoj i obrazovanje naše djece i učenika kao njihove zdravstvene i socijalne zaštite.

Definisali smo osnovne ciljeve sporazuma, a to su razmjenjivanje potrebnih informacija iz vlastite nadležnosti, razmatranje mogućnosti realizacije zajedničkih programa i projekata, planiranje, razvijanje i predlaganje odgovarajućih aktivnosti, mjera i programa, osiguranje transparentnosti u sprovođenju potrebnih aktivnosti i iskazivanje zajedničkih inicijativa i zahtijeva nadležnim institucijama i Ministarstvima obrazovanja, zdravstva, rada kao i predstavnicima izvršne zakonodavne vlasti u KS-u", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a.

Ovo je zajedničko djelovanje samostalnih sindikata u rješavanju aktivnih problema, poručio je Faruk Bešlić iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije