Sindikat podržao štrajk prosvjetnih radnika: Traže povećanje osnovice plate

Radiosarajevo.ba
Sindikat podržao štrajk prosvjetnih radnika: Traže povećanje osnovice plate
Arhiv / Saudin Sivro

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: SSOOiO FBiH - KO KS) podržava štrajk koji je SSVOONK BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo najavio za četvrtak, 26.12.2019. godine u svim srednjim školama i ustanovama kulture u Kantonu Sarajevo, navodi se u saopćenju.

Razlog za najavljeni štrajk je odbijanje zahtjeva za povećanje osnovice sa 315 na 330 KM i taj razlog je u potpunosti opravdan, ali SSOOiO FBiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo smatra da osnovica za obračun plata treba da iznosi 380 KM.

"Pozivamo sve zastupnike u Skupštini Kantona Sarajevo, a naročito zastupnike i klubove stranaka koji su prilikom razmatranja i usvajanja nacrta Budžeta Kantona Sarajevo za 2020. godinu od Vlade Kantona Sarajevo tražili da se uvaže minimalni zahtjevi sindikata, da na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 26.12.2019. godine djeluju amandmanski na prijedlog Budžeta i prijedlog Zakona o izvršenju budžeta za 2020. godinu tako što će tražiti da osnovica za obračun plata u 2020. godini, u skladu sa zahtjevom SSVOONK BiH - Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, bude 330 KM.

Tražimo od svih zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo da 26.12.2019. godine usvoje izmjene i dopune Budžeta Kantona Sarajevo za 2019. godinu kako bi se omogućila isplata radničkih potraživanja po osnovu izvršnih sudskih presuda. Sindikate koji predstavljaju radnike unutrašnjih poslova, državne službenike i namještenike i radnike na UNSA pozivamo na jedinstvo i zajedničku borbu kroz proteste i štrajkove koji će u narednom periodu uslijediti, ukoliko se ne udovolji opravdanom zahtjevu za povećanje osnovice na 330 KM, odnosno na 380 KM", navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata.

Saopćenje - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije