Sindikat osnovnog obrazovanja: Pokrenuli smo proceduru za organizaciju štrajka

Radiosarajevo.ba
Sindikat osnovnog obrazovanja: Pokrenuli smo proceduru za organizaciju štrajka
Arhiva/Ilustracija / Protest upozorenja, najavljen za srijedu

Skupština povjereništva Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH (SSOOiO FBiH) – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo oštro osuđuje ignorantski odnos premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja, prema zahtjevima za sastanak s predstavnicima Kantonalnog odbora.

Ovo je jedan od zaključaka jučer održane Skupštine povjereništva ovog sindikata, čiji predstavnici od premijera Zolja traže "da počne postupati u skladu sa zakonom, Kolektivnim ugovorom za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja i zaključcima Vlade KS od 7. maja 2018. godine.“

Također, od Kantonalne vlade traže da u skladu s navedenim , nastavi pregovore u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unapređenje odgojno-obrazovnog procesa u Kantonu, a posebno o pitanjima i zahtjevima Sindikata zbog kojih bi moglo doći do štrajka u novoj školskoj godini.

Očekuje se od Vlade i da na narednoj sjednici usvoji Pedagoške standarde i normative za osnovni odgoj i obrazovanje i normativa radnog prostora, opreme, nastavnih sredstava i pomagala po predmetima za osnovnu školu, koji su po mjeri radnika i učenika i koji su 10. maja ove godine usaglašeni između Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i Sindikata te da iste u roku od 15 dana objavi u Službenim novinama Kantona Sarajevo.

"Od Vlade se očekuje da u roku od 30 dana u budžetu Kantona Sarajevo za 2018. godinu uradi preraspodjelu 1.000.000 KM za provođenje Kurikularne reforme, kao i da zajednički razmotri i sporazumno utvrdi da će osnovica za obračun plaće od 1. septembra 2018. godine iznositi 380,00 KM", traže iz Sindikata, dodajući kako od Vlade očekuju da potpuno poštuje Kolektivni ugovor za djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, "a posebno njegove čl. 63. i 69.“.

"Naglašavamo da smo u posljednjih mjesec dana putem protokola Vlade tri puta tražili sastanak s premijerom KS kako bi se kroz socijalni dijalog riješili problemi na čije se rješavanje Vlada KS obavezala zaključcima od 7. maja 2018. godine, međutim premijer KS zahtjeve Sindikata je ignorisao, što je dovelo do velikog nezadovoljstva i vanredne sjednice Skupštine povjereništva Sindikata na kojoj je odlučeno da se zbog ignorantskog odnosa prema prosvjetnim radnicima pokrene zakonska procedura za organizaciju štrajka zbog kojeg će početak školske 2018/2019. godine definitivno biti upitan.

Još jednom pozivamo premijera, ali i sve ministre u Vladi KS, da se učini maksimum napora i pokaže dobra volja s obje strane kako bi se pregovori u vezi sa svim pitanjima koja se odnose na unaprjeđenje odgojno-obrazovnog procesa u KS, a posebno zbog zaštite i ostvarivanja ekonomskih i socijalnih prava i interesa članova Sindikata, nastavili što prije a neriješena pitanja riješila u obostranom interesu, kako radnika, tako i Vlade KS, kao poslodavca", naveli su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije