Potrebno smanjiti jaz između obrazovanja i tržišta rada

Radiosarajevo.ba
Potrebno smanjiti jaz između obrazovanja i tržišta rada
Foto: Ekonomski fakultet u Sarajevu / Sarajevo Innovation Summit 2018

U prostorijama hotela Evropa održava se Sarajevo Innovation Summit 2018, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Nakon prve izuzetno uspješne sesije, drugu panel sesiju otvorila je MSc. Nina Branković, predstavnica projekta Prilika Plus. Govornici drugog panela su prodekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof.dr. Jasmina Selimović, prof. dr. Petar Vrgović s Univerziteta u Novom Sadu, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo MSc. Muamer Mahmutović, te menadžer projekta Prilika Plus Emir Dervišević.

Moderatorica druge panel sesije, Nina Branković, istaknula je da su politike inovacija pokrenute upravo ekonomskim i industrijskim razvojem:

"Motivirajući faktori moraju biti istaknuti pojedincima. Zbližavanje pojedinca i realnog sektora na tržištu je jedan od najvažnijih procesa na kojem moramo raditi. Saradnja fakulteta i poslovne zajednice mora biti puno jača“.

Jedna od govornica drugog panela, prodekanesa za nastavu i međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Jasmina Selimović, kazala je da ministarstva daju okvir, ali se ne ponašaju nužno kao dobar partner obrazovanju. Istaknula je da nastavne procese moramo prilagođavati inovacijama na tržištima:

"Vlada treba odustati od ograničavajućih procedura te pored okvirne forme oslušnuti potrebe tržišta."

Njen Sagovornik Petar Vrgović istaknuo je kako je razvoj obrazovanja i u Srbiji pokazao brojna ograničenja.

"Republika Srbija je ostvarila 200 miliona dolara donacije od Europske komisije, od čega je veliki dio pripao ulaganju u projektne cikluse. Pored toga, pokazali su svoja ograničenja, jer realni sektor nije bio dovoljno uključen".

Vrgović je u nastavku svog izlaganja kazao da se najveći tehnološki park u regionu gradi upravo u Novom Sadu:

"Projekat je u drugoj fazi razvoja, i sastoji se od 29.000 km2, od čega je trećina sastavljena od učionica, dok je ostatak prostora na raspolaganju firmama, što će predstavljati odličan susret pojedinca i realnog sektora na tržištu.“

Prvi regionalni Samit inovacija podržali su Ministarstvo obrazovanja i nauke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, USAID, Evropska komisija, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Privredna komora Kantona Sarajevo, Interreg, Švicarska agencija za razvoj i saradnju SDC, Ministarstvo zdravlja FBiH i RS-a, Asocijacija XY, Digital Elephants, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Youth Council of the US Embassy to Bosnia and Herzegovina, SIM, Udruženje Motivator, Hotel Europe Sarajevo.

Medijski pokrovitelji Sarajevo Innovation Summit-a su Radio Sarajevo i Antena Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije