Selefije protestovale protiv održavanja tuzlanske Merlinke

Radiosarajevo.ba/ Fena
Selefije protestovale protiv održavanja tuzlanske Merlinke
FOTO: Fena / Protest pripadnika selefijskog pokreta u Tuzli
Ispred tuzlanskog Međunarodnog ateljea Ismet Mujezinović gdje se održava festival Merlinka kojim se promoviraju prava LGBT populacije, pripadnici selefijskog pokreta su večeras održali protest.

Na video snimku portala Tuzlarije.net, moguće je vidjeti manji broj pripadnika selefijskog pokreta koji nose transparente. Proteste su osiguravali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Prema pisanju Fene, nije poznato ko je organizator protesta na kojem je uzvikivano "p**deri" i "Allahu ekber".

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim istupima.

 

"Mi propagiramo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza", rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra.

 

Na pitanje zašto se ovo događa nakon pet godina organiziranja Festivala, Dajana Bakić je rekla da ni njoj nije jasno.

Održavanje Merlinke je podijelilo Tuzlake i bosanskohercegovačku javnost. Jedni smatraju da je održavanje ovakvog festivala pozitivno i poželjno, dok ga drugi ocjenjuju kao neprimjerenim.

Jutros su na tuzlanskim ulicama osvanuli plakati i grafiti s uvrijedljivim porukama prema organizatorima i LGBT populaciji. Na Ateljeu Ismet Mujezinović je osvanuo grafit s porukum: "P**DERI, LIJEČITE SE!". Na plakatima kojima su se građani pozivali na večerašnjeproteste kao čin nezadovoljstva Merlinkom je bila istaknut natpis "NE DOZVOLIMO DA NAŠA DJECA BUDU ŽRTVE".

Omladinski pokret Revolt iz Tuzle je "najoštrije osudio uznemiravanje i rpijetnje LGBT osobama i učesnicima, organizatorima festivala Merlinka" dodavši:

 

"Mi smo grad ljubavi, tolerancije i prihvatanja, s toga ne dozvolimo da neznanje i neinformisanost utiču na ono što Tuzlu čini Tuzlom. Našim prijateljima i prijateljicama iz Tuzlanskog otvorenog centra poručujemo da nisu sami/e i da ćemo se zajedno boriti protiv zločina iz mržnje, nasilja i svih oblika diskriminacije".

 

Podsjetimo da su festivali koji promoviraju prava LGBT populacije održani u Sarajevu također izazvali negodovanje dijela javnosti. Tokom održavanja Queer festivala 2008. godine su također održani protesti pripadnika selefijskog pokreta. Osim toga, 2014. godine tokom održavanja festivala nekoliko osoba su fizički nasrnuli i nanijeli povrede posjetiocima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije