SDP: Protivimo se zatvaranju škola u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
SDP: Protivimo se zatvaranju škola u Sarajevu
Općina Centar / OŠ Silvije Strahimir Kranjčević
Povodom informacije da Vlada Kantona Sarajevo ponovo oživljava ideju zatvaranja 10 sarajevskih osnovnih škola, saopćenjem se oglasila Socijaldemokratska partija BiH:

Vlada Kantona Sarajevo ponovo oživljava ideju zatvaranja 10 sarajevskih osnovnih škola pod izgovorom smanjenja troškova. Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i dopredsjedavajući Vijeća Općine Stari Grad Sarajevo upozorava na neustavnost i pogubnost ove inicijative.

„Predložiti ću da se Vijeće Općine Stari Grad na narednoj sjednici izjasniti po ovom pitanju, nadam se da će većina vijećnika podržati naš stav da sačuvamo sve osnovne škole jer su od velikog značaj za našu lokalnu zajednicu.Neka štede na drugim segmentima i oblastima, a ne na obrazovanju naših najmladih sugrađana. Ova vlast mora shvatiti da je obrazovanje ulaganje, a ne trošak, i treba prestati sa napadima na naše osnovne škole, jer mogu biti sigurni da se mi nećemo umoriti od čuvanja tih škola.

Vladu KS pozivamo da provede presude Ustavnog suda i vrate ovu i druge nadležnosti lokalnim zajednicama. Ukoliko Vlada KS bez saglasnosti lokalne zajednice izvrši spajanje ili ukidanje škola, lično ću podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra obrazovanja i nauke KS“, upozorava Irfan Čengić, saopćeno je iz SDP-a.

Osnovne škole kojima se planira ukinuti status pravnog lica su: Hasan Kaimija, Hasan Kikić, Saburina, Vrhbosna, Zaima Kolar, Silvije Strahimir Kranjčević, Četvrta osnovna škola, Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković, Velešićki heroji, Vladislav Skarić, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije