Saznajte šta će se u općini Centar graditi u narednom periodu

Anadolija
Saznajte šta će se u općini Centar graditi u narednom periodu
AA / Nedžad Ajnadžić
Novoizabrani načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić rekao je kako će mu prva aktivnost u toj ulozi biti posjeta Srebrenici i Memorijalnom centru Potočari gdje ima namjeru da se pokloni žrtvama genocida i u toj funkciji.

Najavio je kako će kao načelnik sarajevske Općine Centar nastaviti da pomaže Srebreničanima i Srebrenici konkretnim aktivnostima. Ajnadžić se zahvalio svima koji su mu dali podršku: "Meni će biti zadovoljstvo da mogu promovirati i dobre ideje i provoditi svoj program koji je dobio podršku građana. To ću činiti u interesu svih građana bez obzira na to kako se oni zovu i bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost."

Naveo je da je komparativna prednost općine Centar ta što nosi tu vrstu kvalifikacije kao najrazvijenija, najbogatija s veoma stabilnim budžetom, dobrom prihodovnom i rashodovnom stranom. To  je ono, kazao je Ajnadžić, što ih dodatno čini obaveznim.

"Više sam nego siguran da ćemo mi tu vrstu trenda zadržati. Više sam nego siguran da ćemo povećavati prihodovnu stranu, da ćemo znati pri tome veoma racionalno i korektno odrediti sve što je potrebno i Općinsko vijeće i ja kao načelnik gdje sredstva uložiti na jedan kvalitetan način da pojačaju kvalitet života građana po mjesnim zajednicama. Trudit ću se da osiguram ravnopravan ili rekao bih ravnomjeran razvoj svih mjesnih zajednica u lokalnoj sredini", poručio je Ajnadžić.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, naglasio je da postoje projekti koje će finansirati iz budžeta, te oni koje će raditi po principu zajedničkog djelovanja s Kantonom Sarajevo, FBiH i državom BiH. Takvih projekata, kaže, svakako ima u planu i programu. Postoji i treći set krupnih kapitalnih projekata koji se mogu ponuditi na listu međunarodnih finansijskih institucija i pojedinaca koji su zainteresirani kao investitori.

"Tu prije svega mislimo na kapitalne projekte poput projekta Vranjače koji se mjeri desetinama miliona eura. Mi užurbano radimo na pripremi projektne dokumentacije i svakako da će to biti jedan od naših projekata koji ćemo dati na međunarodno tržište kapitala. Radi se o sportsko-rekreacionom hotelskom kompleksu. To je važna kapitalna investicija za našu lokalnu zajednicu", rekao je Ajnadžić.

Jedan od kapitalnih projekata, naveo je Ajnadžić, je vodosnabdijevanje prostora na teritoriji općine Centar koji je u postratnom periodu stalno bio bez vode. "To je naš esencijalni interes i želim najaviti da ćemo u ovih desetak dana potpisati ugovor s izvođačem radova. Imamo izdvojena sredstva", kaže Ajnadžić.

Jedan također, rekao je Ajnadžić, od važnih projekata jeste kružni tok na Šipu koji bi trebao pojačati frekvenciju saobraćaja bez mnogo  zastoja kao i izmještanje jednog dijela Alipašine ulice na prostor Betanije.

"To je investicija koja je negdje oko tri do tri i po miliona KM i tu je projekt koji finansira lokalna zajednica, Direkcija za ceste i naravno Vlada FBiH prikupljanja finansijske pomoći kao i Kanton Sarajevo. Mi smo u fazi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa", naglasio je Ajnadžić.

Ono što je jako važno, kaže Ajnadžić, jeste da će praviti i graditi školu na Šipu. Već se, navodi, u procedurama odmaklo daleko. Također, na području mjesne zajednice Marijin Dvor, kaže Ajnadžić,  gradit će se poslovni objekt između Holiday Inna i Alta šoping centra s podzemnom garažom.

Na području Hastahane, navodi, realizirat će sadržaj koji bi bio sportsko - rekreativni s prodajnim centrom i podzemnom garažom, za prostor platoa Skenderija traže se investitori koji bi gradili hotelske kapacitete.

„Što se tiče izgradnje obdaništa, centara za treću životnu dob, doma penzionera i slično to računam da su projekti koje ćemo mi moći podržavati iz svojih finansijskih kapaciteta, prije svega iz budžeta. Postoji niz još drugih projekata koji su interesantni, ali naravno oni podrazumijevaju mnogo vremena i mnogo jaču elaboraciju", naglasio je Ajnadžić.

Kada je u pitanju legalizacija, to je proces koji se, naglašava, uredno prati, usklađuju aktivnosti s rokovima koje je definiralo Ministarstvo za prostorno uređenje Kantona Sarajevo.

"Želim naglasiti da su tu bila dva - tri poziva za legalizaciju i podnošenje zahtjeva za legalizaciju. U ovom momentu mi imamo više od 3.100 zahtjeva za legalizaciju", naveo je Ajnadžić.

Istaknuo je da vjeruje da će poduzimati mjere koje će biti u najboljem interesu građana, ali da je "ovo poziv za građane da se ne usuđuju nelegalno graditi objekte u prostoru lokalne zajednice općine Centar jer naprosto u općini Centar se ni u kom slučaju to ne može tolerirati".

Trolejbusku povezanost sarajeva i Vogošće Ajnadžić smatra dobrom idejom koju kao lokalna zajednica podupire i to je, navodi, njihov interes: „Mislim da bismo time pojačali našu efikasnost kada je u pitanju javni gradski prevoz koji je neophodan našim građanima. Mislim također da sam dobar poznavalac stanja u GRAS-u zbog toga što sam jedno vrijeme bio u upravnoj strukturi GRAS-a i rekao bih da je izgradnja trolejbuske mreže moguća. Nije u nadležnosti lokalne zajednice Općine Centar, ali ne bježimo od činjenice da tu ideju damo OV da dio sredstva možda izdvoji i Općina Centar kao sufinansijer", rekao je Ajnadžić.

Situaciju u novom Općinskom vijeću Općine Centar Ajnadžić kaže kako bi komparirao situaciji dok je Dževad Bećirević bio načelnik, a on bio u ulozi i dopredsjedavajućeg i predsjedavajućeg Općinskog vijeća. Kaže kako mora reći da je to bilo veoma korektna saradnja, da je to bilo četiri godine veoma dobrih šansi i mogućnosti dobrih efekata i nije bilo političkih razloga za bilo koju vrstu zastoja u funkcioniranju svega onoga što je dobro i u interesu građana.

"Želim vjerovati da će u Općinskom vijeću biti politike onoliko koliko je racionalno, a da će se prije svega opredjeljivati za kvalitet projekata koji je realan i koji je neophodan građanima za bolji život. Zbog toga su najave nekih pojedinaca koji u ovom momentu naravno ne bih posebno isticao ni po imenu ni prezimenu, da će tražiti opoziv načelnika koji još nije ni počeo raditi veoma nekompetentne, nekvalificirane, politički defektne i rekao bih neozbiljne, tim prije što je snaga te političke partije koja je najavljivala eventualni opoziv načelnika samo jedan vijećnik. Da bi se opoziv bilo kojeg načelnika u lokalnoj zajednici desio potrebna je dvotrećinska većina. Konkretno, u Općini Centar su to 23 ruke. Da li je to moguće? Ja tvrdim da nije. Zbog toga je jako važno da pozovem Općinsko vijeće, sve vijećnike u Općinskom vijeću da sarađujemo", navodi Ajnadžić.

O Izetbegoviću, JNA...

Ajnadžić je pojasnio značenje rečenice da je Općina Centar važnija od deset drugih općina, te da li je ona u javnosti pogrešno protumačena, kao i da odgovori na stalna spočitavanja njegove ratne uloge u JNA.

"To su dva važna pitanja. Ja kao javna osoba ne očekujem da me svi vole, da me svi podržavaju. Dakle, logično je da osoba u javnom prostoru ima one koji ga podržavaju i one koji ga ne podržavaju, ali u ovoj demokratskoj proceduri je sasvim jasno: ja sam načelnik Općine Centar i načelnik svih građana. Što se tiče izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića naravno moram reći i dati pojašnjenje u ovom smjeru da možda nije izjava pravilno protumačena. Ali, ono kako ja poimam stvari jeste da postoje parametri koji govore da se mogu evaluirati općine od broja 1 do 127. To je tačno. Parametri mogu biti visina budžeta, može biti broj stanovnika, mogu biti broj stambenih jedinica, broj kvadratnih kilometara općine. To su prije svega parametri prema kojima se može evaluirati da li je općina prva, deseta ili 120. U tom smislu sam ja i shvatio izjavu predsjednika Izetbegovića", naveo je Ajnadžić.

Za ostale detalje, naravno, odnosno za pojašnjenje, kaže, svakako može se postaviti i tražiti autentičan odgovor i autentičano tumačenje kod Izetbegovića.

"Mislim da je izjava stavljena u dobronamjerni kontekst, ali svakako da je postojao možda i neki razlog da oni koji su to željeli malo uvući u krivi prostor da to malo na jedan loš način tumače i da to bude loša poruka prije svega načelniku Općine Centar. Ja lično mislim da isti odnos treba da bude i prema općini koja ima 50 miliona budžet i prema općini koja ima budžet od dva do tri miliona. Isti odnos treba da bude prema općini koja ima 5.000 stanovnika ili prema općini koja ima 100.000 stanovnika. Dakle, isti odnos treba da bude i moj i naravno i da je predsjednik Izetbegović veoma zainteresiran za razvoj svake lokalne zajednice podjednako ili možda različitom dinamikom u pojedinim segmentima infrastrukturalnog i svakog drugog razvoja", smatra Ajnadžić.

Kaže kako je bio pripadnik JNA u vrijeme kada "nam je svima bilo dobro". Prepoznao je, navodi, svakako da dolazi vrijeme krivog tumačenja bratstva i jedinstva, da dolazi vrijeme veoma loših planova, namjera.

"Želim reći ponosno da sam to prepoznao na vrijeme i donio odluku o napuštanju bivše JNA krajem decembra 1991. godine, kada sam podnio zahtjev. A, 31. marta 1992. i definitivno sam se razvjenčao sa JNA u formalno-pravnom smislu i dobio raskid ugovora. Nakon toga sam se stavio na raspolaganje svom narodu, državi i Teritorijalnoj odbrani RBiH i bio u TO RBiH od 1. aprila 1992. godine. U tom kontekstu ne vidim apsolutno nikakvu mogućnost spekuliranja. Istina je da sam bio zarobljen, ali kao pripadnik TO RBiH zajedno sa svojom porodicom, suprugom i sinom. To je sve ono što ja želim reći i svaka vrsta spekulacije nije dobronamjerna i ne dozvoljavam u tom kontekstu da bilo ko na bilo koji način postavlja pitanja, odnosno da se toliko godina poslije rata meni kao generalu spočitava da sam bio ovdje ili ondje. Sve je vidljivo iz moje biografije i ja sam ponosan na ono što sam radio u životu", poručio je u intervjuu za Anadolu Agency Nedžad Ajnadžić, novoizabrani načelnik Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije