Građani danas na minutu uplašeni zbog sirena u općini Centar

Fena
Građani danas na minutu uplašeni zbog sirena u općini Centar
Radiosarajevo.ba / Arhiv
Kako su i najavili jučer, Služba za civilnu zaštitu sarajevske općine Centar danas je izvršila probu sistema obavještavanja i uzbunjivanja građana u slučaju prirodnih i drugih nesreća.

Tačno u 12 sati začuo se signal za prestanak opće opasnosti, koji je trajao jednu minutu, a koji su svi građani mogli čuti zahvaljujući devet sirena koje su postavljene na području centralne sarajevske općine.

Proba ovog sistema time je uspješno izvršena, a mnogi građani koji nisu bili informirani o čemu se radi u čudu su slušali zvuk sirene sa zgrade Općine Centar, objekata gdje su sjedišta mjesnih zajednica „Soukbunar“, „Koševsko brdo“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Betanija-Šip“ i „Pionirska dolina-Nahorevo“, zatim zgrada Poljoprivredne zadruge Nahorevo, te lokacija na Bjelavama gdje je sjedište Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Bjelave“ i u krugu vodovoda na Crnom vrhu.

Inače, ovaj sistem je ponovno uspostavljen nakon što je raniji devastiran u toku rata, a za realizaciju ovog projekta je iz budžeta Općine Centar izdvojeno 218.598 maraka.

Građani se sjećaju da je nekada bio običaj da se svakog prvog u mjesecu, tačno u podne, uključe sve sirene kako bi se provjerila njiohova ispravnost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije