Sastanak predstavnika Vlade KS i općina: Najavljeni brojni projekti

Radiosarajevo.ba
Sastanak predstavnika Vlade KS i općina: Najavljeni brojni projekti
Foto: Press služba KS / Predočeni najznačaniji projekti

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i ministar finansija Amel Kovačević, danas su sa načelnicima sarajevskih opština razgovarali o budžetu KS za 2019, godinu, o kojem će se Skupština izjašnjavati 30. januara.

Sastanak je upriličen da bi se napravio presjek projekata koji su u fazi realizacije te da se definira pristup u kandidiranju novih kapitalnih projekta od interesa za općine i Kanton.

Načelnici su predočili najznačajnije projekte koji se, uz učešće općinskih budžeta, manjim ili većim dijelom finansiraju i iz budžeta Kantona.

Završetak izgradnji i opremanje vrtića, škola kao i obnova njihovih fasada, sportskih i rekreativnih prostora su projekti koji će se nastaviti i u ovoj i narednim godinama. Posebno su naglašene potrebe ulaganja u industrijske zone, pristupnih puteva do njih i njihovo opremanje.

Vodosnabdijevanje, izgradnja vodovodne i kanalizacione infrastrukture,vodozaštitna zona, uređenje vodotoka i sanacija klizišta takođe su u vrhu prioriteta potreba lokalnih zajednica, čije rješavanje zahtijeva značajna budžetska i kreditna sredstva.

Prema riječima premijera Forte, u procesima donošenja budžeta zatečen je vrlo nizak stepen realizacije započetih projekata, a glavni uzrok toga su nedovoljni kadrovski kapaciteti kantonalnih institucija da sa znanjem i strukom odgovore zahtjevima ozbiljnih i skupih projekata.

"Mnogo se stvari započelo, a zbog nespremnosti, neznanja, birokratije, složenih procedura, ti se projekti godinama vuku bez konkretne realizacije", kazao je Forto i poručio da će to mijenjati, kadrovski se poboljšati i ići bržim tempom.

Također je i predsjedavajući Konaković kazao da će sve sarajevske općine imati isti tretmana, te da se neće narušiti projekti koji imaju kontinuitet i koji su prepoznati kao važni za općine i Kanton Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije