Sarajlije se oprostile od Muhameda Alija

Anadolija
Sarajlije se oprostile od Muhameda Alija
Muhammad Ali bio je veliki borac za ljudska prava koji je svoju slavu koristio kako se bi se suprotstavio besmislenim ratovima.

Građani BiH trebali bi ga pamtiti po bezrezervnoj podršci tokom rata od 1992. do 1995. godine, istaknuto je na komemoraciji velikom sportisti i humanisti koja je danas održana u Sarajevu u organizaciji Službe za obrazovanje, kulturu i sport Općine Novi Grad u saradnji s Bokserskim klubom Novi Grad.

Uvodničari na komemoraciji bili su novinar Vehid Gunić, autor knjige o Muhammadu Aliju, zatim bivši sportski komentator Kemal Baluković i nekadašnji bokser Almedin Fetahović, osvajač prve zlatne medalje za BiH na Mediteranskim igrama u Francuskoj 1993. godine.

"On je čovjek koji je osim boksa i svih svojih sjajnih rezutlata, svojim sjajnim borbama ostavio i jedan poseban dojam u svijetu kao čovjeka borca koji je pokušao promijeniti svijet. Njegova borba krenula je u Americi gdje se borio protiv rasizma. Kasnije je bio jedan od najvećih boraca protiv ugnjetavanja ljudi i rata. Tome treba dodati da je u Ujedinjenim nacijama prisustvovao proglašenju članstva BiH u ovoj organizaciji. Tim je, svojim prisustvom, dao veliki doprinos našoj zemlje. Zato ga BiH i po tome treba pamtiti", rekao je Baluković, te dodao da je svaka njegova borba tokom karijere bila spektakl za sebe.

Prema Balukovićevom mišljenju, najbolji Alijev meč bio je u Manili protiv Joe Fraizera kada je poražen u 15. rundi. Fetahović je istaknuo da je Ali bio inspiracija ne samo bokserima u BiH, nego i u cijelom svijetu.

Tokom komemoracije prikazani su i inserti iz nekih od najpoznatijih i najvažnijih borbi tokom Alijeve bokserske karijere.

Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema preminuo je 3. juna u 74. godini u bolnici u Phoenixu. Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Prakticirao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.

U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Listona. 

Tokom svoje karijere je u 61 meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr. je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije