Preminuo legendarni Muhammad Ali

Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni Muhammad Ali
EPA / Muhammad Ali
Legenda boksa Muhammad Ali preminuo je rano jutros u 75. godini poslije 31-godišnje borbe sa Parkinsonovom bolesti, saopćila je njegova porodica.

Ali, bivši bokserski prvak svijeta u teškoj kategoriji, prebačen je u bolnicu u Phoenixu u američkoj saveznoj državi Arizona početkom sedmice zbog respiratornih problema.

Sahrana će se održati u srijedu u njegovom rodnom gradu Luivilu, u saveznojdržavi Kentucky, a vlasti tog grada planiraju da u subotu održe memorijalnuslužbu.

"Ovo je veoma tužan dan, čovječe. Volio sam Muhammada Alija. On je bio moj prijatelj. I nikad neće umrijeti", izjavio je povodom Alijeve smrti Don King, promoter koji je organizovao neke od Alijevih najvećih mečeva.

"Kao i duh Martina Luthera Kinga, i duh Muhammada Alija će nastaviti da živi, on je predstavljao čitav svijet", istakao je King.

Ali, čiji je um bio britak kao i udarci kojima je obasipao protivnike, dominirao je boksom dvije decenije prije nego što vrijeme i Parkinsonova bolest, izazvana hiljadama udaraca u glavu, nije okončala njegovu karijeru 1981.godine.

On je osvajao i branio šampionsku titulu u historijskim mečevima na egzotičnim lokacijama, dizao je glas u ime Afroamerikanaca, a poznata je priča i da je odbio da ga regrutuju u američku vojsku tokom rata u Vijetnamu zbog njegove muslimanske vjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije