Sarajevski učenici otputovali u Srebrenicu: 'Historija se ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče'

1
Radiosarajevo.ba
Sarajevski učenici otputovali u Srebrenicu: 'Historija se ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče'
Foto: Vlada KS / Sa ispraćaja srednjoškolaca

“Danas ćete naučiti veliku historijsku lekciju, vidjet ćete razmjere genocida koji se desio na kraju 20. stoljeća, 1995. godine, iako se Evropa poslije Drugog svjetskog rata zaklela da se više nikada nikome ne smije desiti holokaust i genocid”, poručila je to jutros ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović prvoj grupi sarajevskih srednjoškolaca koji su u ovoj školskoj godini otputovali u Srebrenicu.

Obilazak Srebrenice za sarajevske srednjoškolce organiziran je u okviru projekta “Njegovanje kulture sjećanja”. U okviru njega učenici drugih razreda srednjih škola posjetit će Memorijalni centar Srebrenica- Potočari.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je u Budžetu osiguralo sredstva za realiziranje ovog projekta, koji je počeo danas i traje do 6. oktobra ove godine. U prvoj grupi otputovali su učenici Gimnazije Obala, Srednje medicinske škole Sarajevo i Srednje mašinske tehničke škole.

Dragan Bursać: Milanoviću, nije genocid horoskop pa da malo vjeruješ u njega, a malo ga poričeš!

Dragan Bursać: Milanoviću, nije genocid horoskop pa da malo vjeruješ u njega, a malo ga poričeš!

“Nemojte se vraćati sa traumama, vratite se osnaženi saznanjem da se genocid više nikada nikome ne smije desiti. To se neće desiti ako budete učili iz svoje prošlosti, ako budete jaki, ako ostanete u našoj državi, ako budete gradili društvo bez korupcije, ako budete dobro i vrijedno obavljali vaše obaveze, a za sada je to da dobro učite i družite se”, poručila je ministrica Hota-Muminović, te dodala da se historija ponavlja onima koji ništa iz nje ne nauče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije