Sarajevski učenici obilježili Dan srednjoškolaca

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevski učenici obilježili Dan srednjoškolaca
Foto: MVU KS / Obilježen Dan srednjoškolaca

Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo je dio Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine koja okuplja predstavnike 43 škole sa područja ovog Kantona koji predstavljaju model uključivanja populacije srednjoškolaca u proces donošenja odluka na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou.

Vizija ovih mladih ljudi jeste da srednjoškolci trebaju biti posmatrani kao resurs koji država koristi, a ne problem koji treba rješavati.

Datum koji ujedinjuje sve srednjoškolce i studente širom svijeta je 17. novembar, poznatiji kao Dan srednjoškolaca.

Međunarodni dan srednjoškolaca obilježava se u spomen na praške studente i srednjoškolce, koji su zbog mirnog protesta protiv nacističke okupacije svoje zemlje, održanog 17. novembra 1939. godine strijeljani bez suđenja.

"Sarajevski srednjoškolci su u proteklim godinama ovaj izuzetno bitan datum obilježavali kroz ulične i školske aktivnosti. Nažalost, zbog pandemije uzrokovane koronavirusom to nije bilo moguće uraditi i ove godine, stoga su naše aktivnosti realizovane online", saopćeno je iz Mreže vijeća učenika KS.

Također, Mreža vijeća učenika Kantona Sarajevo teži ka realizaciji sastanka sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Sarajevo, koji bi bio prilika da se ukaže na probleme sa kojima se oni, kao budućnost ove države susreću.

”Međunarodni dan srednjoškolaca je dan kada srednjoškolci širom svijeta u fokus javnosti stavljaju svoje probleme, jer na ovaj dan, predstavlja se važnost srednjoškolaca, kao budućih nosilaca kompletnog društva. Obilježavanje 17.11. ove godine za nas ima poseban značaj. Zaista sam ponosna i sretna, obzirom da su srednjoškolci u toku pandemije i otežanih uslova školovanja još jednom dokazali svoju borbu i želju za samoaktualizacijom i napredovanjem. Nadam se da će sve sto radimo za srednjoškolce služiti kao dodatna motivacija za postizanje sto boljih rezultata i uspijeha u daljem školovanju.”, istakla je Iskra Pašić, potpredsjednica Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo.

Glavni cilj obilježavanja Međunarodnog dana srednjoškolaca je upoznati javnost sa radom, značajem i snagom srednjoškolaca, kazala je Berina Musić, glasnogovornica Mreže vijeća učenika Kantona Sarajevo.

"Srednjoškolci cijele Bosne i Hercegovine su svijetla tačka našeg društva koji svoje slobodno vrijeme ulažu u dobrobit svoje zajednice i ponosni su ambasadori aktivizma, volonterizma i humanitarnog rada.”, zaključila je Musić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije