Sarajevske heroine Suada i Olga među prvima su ustale da brane mir u BiH

S. H.
Sarajevske heroine Suada i Olga među prvima su ustale da brane mir u BiH
Foto: Semra Hodžić / Radiosarajevo.ba / S odavanja počasti i polaganja cvijeća na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić

Odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na spomen-ploču na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, predstavnici Grada Sarajeva, Kluba Sarajlija iz Dubrovnika te općina Centar i Novo Sarajevo prisjetili su se danas prvih žrtava opkoljenog Sarajeva.

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili na drugi način građani i predstavnici institucija obilježili su 27. godišnjicu od pogibije Dubrovčanke Suade Dilberović i Sarajke Olge Sučić, hrabrih učesnica demonstracija za mir 1992. godine.

"Ovaj datum simbolizira 27 godina od dana kada su prolivene nevine kapi krvi i proglašen početak rata. Puno je godina prošlo, ali danas smo dokazali da je život ovdje moguć", rekao je Igor Gavrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Sarajeva.

Gavrić je dodao da se nada da će opravdati njihovu žrtvu.

"Dvije mlade osobe su ovdje bile u mirnoj šetnji ne sluteći da ih agresor vreba sa Holiday Inna", ispričala je Senada Karović iz Udruženja civilnih žrtava rata, navodeći kako se danas sve čini da se žrtva i agresor izjednače, te kako nije mogao naslutiti tada da će se takvo što dogoditi Sarajevu.

Nekadašnji Most Vrbanja danas je poznat kao Most Suade i Olge. Hrabrim djevojkama na most je postavljena spomen-ploča, koja je otkrivena 6. aprila 2001. godine. Imena Suade i Olge upisana su zlatnim slovima, kao i stih "Kap moje krvi poteče, i Bosna ne presuši."

Most je prvobitno preimenovan u Most Suade Dilberović (6. april 1996. godine) da bi poslije ponovo bio preimenovan u Most Suade i Olge (3. decembar 1999. godine). 

Napadom na građane Sarajeva i smrću Suade i Olge, 5. aprila 1992. godine, počela je opsada Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca ili ukupno 1.425 dana, što je najduža opsada jednog grada u modernoj historiji. Tokom opsade ubijeno je 11.541 građanin Sarajeva,od čega 1.601 dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije