Franz, Sophie, Gavrilo, Gazi Husrev-beg i Isa-beg danas u šetnji Sarajevom

Anadolija
Franz, Sophie, Gavrilo, Gazi Husrev-beg i Isa-beg danas u šetnji Sarajevom
Foto: Facebook / Glumci iz projekta "Sarajevo Reborn"

Bosanskohercegovački glumci koji utjelovljuju neke od najznačajnijih historijskih ličnosti koje se vežu za zemlju i njen glavni grad prošetat će ulicama Sarajeva, danas na Dan grada.

U namjenski kreiranim kostimima glumačka postava će se u okviru zvanične "Kafe s gradonačelnikom" i šetnjom gradom družiti s turistima i građanima u ulogama Isa-beg Ishakovića, Gazi Husrev-bega, Franz Ferdinanda, Sophie Chotek i Gavrila Principa. Riječ je o nastavku projekta Sarajevo Reborn.

Projekat #SarajevoReborn pokrenut je s ciljem osnaživanja kulturnog turizma u gradu Sarajevu.

Koncipiran je na način da mladi bh. glumci i glumice kostimirani u neke od najznačajnijih historijskih ličnosti iz perioda osmanske, a zatim austrougarske vladavine u BiH, defiluju prometnim ulicama i šetnicama i izvode performanse na kulturno-historijskim punktovima Sarajeva, kako bi turiste i posjetitelje i na ovaj način upoznali s dijelovima historije zemlje i njenog glavnog grada.

Projektu, izuzev brojnih glumaca koji utjelovljuju historijske likove, poseban pečat daju i mladi bh. umjetnici koji stoje iza kreacije maske i kostima te režije performansa.

Specifičnost ovakve turističke ponude ogleda se u atraktivnosti samog performansa i jedinstvenoj prilici da turisti ostvare interakciju s akademskim glumcima i tako dobiju informacije o prošlosti, ali i sadašnjosti destinacije koju su posjetili.

U vrijeme dominacije društvenih mreža, fotografije i videozapisi koji nastaju na samim performansima postaju odličan marketing Sarajevu kao atraktivnoj turističkoj destinaciji te izvrsna uspomena na grad.

Projekat #SarajevoReborn će u svom nastavku uključiti i specijalne projekcije filmova u gradskoj Vijećnici. Tako će turisti i organizovane grupe turista uskoro imati priliku besplatno pogledati ostvarenja koje tematiziraju Sarajevo i njegovu kompleksnu historiju.

Projekat su podržali Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo i Gradska Vijećnica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije