Sarajevo: Propao projekt "pluća grada", Općina traži da im NVO vrati 70.000 KM

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Propao projekt "pluća grada", Općina traži da im NVO vrati 70.000 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Zeleni zid u Sarajevu

Općina Centar Sarajevo je finansirala postavljanje prve zelene fasade u glavnom gradu BiH. Projekat koji je realizovan u saradnji sa NVO Opus simbolično je nazvan „pluća grada“, a naišao je na veliko odobravanje građana i javnosti u Sarajevu, pa i šire.

Šta je s prvim "zelenim zidom": Poprimio smeđu boju, graditelji tvrde da je u redu

Međutim, zelena fasada, od trenutka postavljanja, nikada nije „zaživjela“, pa su se u posljednje vrijeme javile i opravdane kritike javnosti.

"Općina Centar Sarajevo je sklopila ugovor sa NVO Opus prema kojem je izdvojila 70 hiljada maraka za ovaj projekat, ali i, kao odgovorna lokalna zajednica, članom navedenog ugovora zaštitila novac građana ukoliko se projekat ne realizuje u potpunosti i na odgovarajući način. S obzirom da ni nakon godinu dana od potpisivanja ugovora, te duže od deset mjeseci nakon postavljanja zelene fasade, sadnice nisu dostigle predviđeni dio vegetacije, Općina Centar je odlučila zatražiti povrat novca od
NVO „Opus“, te vraćanje fasade u prvobitno stanje", navodi se u saopćenju Općine.

Iz Općine Centar naveli su i šta su napisali u obavijesti koju je potpisao načelnik Nedžad Ajnadžić i koja je upućena na adresu NVO Opus:

"Općina Centar vas je u više navrata obavijestila o uočenim nepravilnostima u realizaciji projekta „pluća grada“, odnosno o uočenom problemu koji se odnosi na projektovani sistem navodnjavanja, činjenicu da su sadnice skoro u potpunosti prestale sa vegetacijom, te vas pozivala da u što kraćem roku otklonite iste. Stručna komisija za komunalne poslove Općine Centar je 17. augusta 2018. godine izvršila obilazak i ustanovljeno je da vegetativna razvijenost sadnica nije poboljšana u odnosu na izvještaj ove komisije od 9. jula ove godine. S obzirom da ni nakon više intervencija od Općine Centar niste uklonili sve uočene probleme, obavještavamo vas da je potrebno da u roku od 20 dana uklonite konstrukciju i vratite fasadu u prvobitno stanje."

Prema riječima načelnika Ajnadžića, na ovom mjestu će u narednom periodu, a u saradnji sa studentima Akademije likovnih umjetnosti, biti urađena fasada sa motivom srebreničkog cvijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije