Sarajevo bi uskoro trebalo aplicirati za titulu Europske prijestolnice kulture

Radiosarajevo.ba
Sarajevo bi uskoro trebalo aplicirati za titulu Europske prijestolnice kulture
Sarajevo bi vrlo skoro moglo aplicirati za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, poručeno je sa sastanka ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvada Kurića, te predstavnika Gradske uprave Grada Sarajeva Igora Gavrića i Milana Trivića.

Ovi predstavnici kantonalnih i gradskih vlasti razgovarali su u vezi sa usklađivanjem kulturnih politika Grada i Kantona, s ciljem što bolje koordinacije i saradnje tih institucija, te su najavili neke zajedničke kulturne projekte u budućnosti.

"Jedan od najznačajnijih svakako je aplikacija Sarajeva za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine, za što moramo iznaći najbolji način aplikacije i okupiti najbolji tim koji će raditi na tome. Znamo da se neuspješno pokušavalo aplicirati, ali da se takvom projektu treba pristupiti s dosta ozbiljnosti i stručnosti", istakao je Kurić.

Ministar je informirao sagovornike i o tome da Ministarstvo kulture i sporta već radi na izradi strategije kulturne politike 2018 - 2028 i da očekuje saradnju Grada Sarajeva, ali i ostalih relevantnih institucija i ustanova da bi ta strategija bila što bolja, korisnija i primjenjivija u praksi.

I predsjedavajući Gavrić smatra da je sastanak bio konstruktivan.

"Smatram da Grad Sarajevo treba ozbiljno pristupiti izradi tog projekta. Usklađivanje kulturnih politika je osnovna pretpostavka za izradu takvog projekta, nadam se da će Gradsko vijeće Grada Sarajeva što prije prepoznati važnost te aplikacije, a najdalje do desetog mjeseca ove godine je i usvojiti", naglasio je Gavrić, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije