Samir Arnautović: U Novom Sarajevu želimo trajne promjene

Hajrija Avdić
Samir Arnautović: U Novom Sarajevu želimo trajne promjene
Radiosarajevo.ba / GS
Samir Arnautović je kandidat Građanskog saveza za načelnika sarajevske Općine Novo Sarajevo na predstojećim lokalnim izborima.

U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Arnautović je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Novog Sarajeva, te šta misli o radu trenutnog načelnika.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Program koji nudim zasnovan je na realnim mogućnostima razvoja Općine Novo Sarajevo. One se ogledaju prije svega u otvaranju radova na izgradnji kapaciteta koji su ovoj Općini do sada nedostajali i koji je mogu svrstati u red općina sa najvišim stupnjem razvoja u budućnosti. Kao kandidat Građanskog saveza, nudim promjene koje nisu kozmetičke prirode i spreman sam te promjene provesti kroz realizaciju konkretnih ciljeva Programa Građanskog saveza za Općinu Novo Sarajevo.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Pobjeda Građanskog saveza u Općini Novo Sarajevo bi za ugrožene kategorije stanovništva sasvim sigurno značila poboljšanje kvaliteta života. Primjera radi, GS penzionerima ne nudi jednokratne predizborne izlete na Igman, tanjur graha i predizbornih 50 maraka, nego trajne promjene u kvalitetu života. Te promjene se ogledaju, između ostalog, i u mogućnosti angažmana u određenim aktivnostima Općine, u kojem bi građani “treće dobi“ mogli značajno poboljšati svoj socijalni status.

Naši penzioneri imaju značajno iskustvo i radne mogućnosti koje mogu snažno doprinijeti razvoju Općine, a koje su do sada ostale potpuno neiskorištene! Pored toga, naš Program predviđa osnivanje centra za pomoć djeci sa posebnim potrebama, koji bi sasvim sigurno jednom dijelu socijalno nezaštićenog stanovnišva i do sada potpuno zanemarenim građanima značajno pomogao u socijalnoj integraciji i svim aspektima poboljšanja kvaliteta života.

Bez obzira na rezultat predstojećih izbora, GS će se snažno boriti za poštivanje građanskih prava. Danas su ta prava ozbiljno ugrožena, ne samo u Novom Sarajevu, i za nas nema kompromisa u borbi za slobodu kao princip moderne države! U tom smislu, Općina Novo Sarajevo bi pružala konkretnu pomoć u ostvarenju građanskih prava svih njenih stanovnika i svoje djelovanje bi u potpunosti usmjerila u pravcu poštivanja i razvoja ljudskih prava.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

- Konkretni planovi za poboljšanje života u Općini Novo Sarajevo vezani su prije svega za uoblićavanje kulturnog života u ovoj lokalnoj zajednici, koji sada faktički ne postoji kao organizirana djelatnost, i podršci proizvodnim preduzećima koja djeluju na području Općine. Ovakva podrška do sada nije postojala u Novom Sarajevu i smatram da bi kroz nju Općina mogla značajno doprinijeti zapošljavanju mladih ljudi i otvaranju novih preduzeća. Uz sve to, podrška izgradnji Kampusa Univerziteta u Sarajevu bi sasvm sigurno značila i mogućnosti zapošljavanja i stvaranje jednog obrazovnog i kulturnog središta na području Općine, koje bi snažno doprinijelo dizanju kvaliteta života i izvan općinskih okvira. Općina je do sada na sve načine opstruirala i onemogućavala ovu izgradnju!

Siguran sam da bi kroz takav projekat, kao i druge slične koje smo spremni realizirati, Općina Novo Sarajevo bila prepoznata kao katalizator razvoja Bosne i Hercegovine, pružajući građanima mogućnost za bolji život. Nevjerovatno je, na primjer, da Općina Novo Sarajevo do sada nije koristila mogućnosti koje daju EU grantovi za razvoj lokalnih zajednica, da se nije povezala sa drugim, razvijenijim lokalnim zajednicama i svojim građanima nije pružila bolje uvjete zdravstvene zaštite, obrazovanja i kulturnog razvoja. Kroz projekte ovih grantova moguće je obezbijediti utopljavanje zgrada, kao i obnovu vodovoda, što očigledno dosadašnjoj općinskoj vlasti nije bilo važno. Sve to je moguće postići kroz međunarodne projekte koji su do sada bili nepoznanica za Općinu Novo Sarajevo, a zahvaljujući kojim svi njeni stanovnici mogu dobiti priliku za poboljšanje kvaliteta života.

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

- Najveći problem stanovnika je potpuna nebriga općinske vlasti za njih. Odatle proističu teškoće sa uslovima stanovanja, sigurnosnom situacijom, komunalnom zapuštenošću, zapuštenim održavanjem zgrada i infrastrukture Općine ... Općinska vlast se proteklih godina bavila isključivo interesima uskih stranačkih grupa, koje su svoje potrebe ostvarivale na račun građana. Kao kandidat GS za načelnika Općine Novo Sarajevo, obećao sam radikalan prekid stranačkog zapošljavanja u općinskim službama, smanjenje administracije i snažnu podršku u rješavanju konkretni problema građana. Naš projekat je da u naredne tri godine sve zgrade u Novom Sarajevu dobiju nove fasade, kojim bi bile utopljene i koje bi značile značajno povećanje energetske efikasnosti. Taj projekat bi bio realiziran u suradnji sa našim partnerima iz zemalja EU, sa kojima su već obavljeni preliminarni razgovori i koji se slažu da se sa realizacijom ove ideje više ne treba čekati!

Kako komentirate rad aktuelnog načelnika?

- Aktuelni načelnik ne vodi brigu o interesima građana. On je načelnik samo uskih stranačkih krugova. Najbolji dokaz za to je otvoreno onemogućavanje razvoja Fudbalskog kluba Željezničar, koji umjesto da danas igra evropsku ligu, dolazi pred zid općinske birokracije koja mu ne dozvoljava ni da stadion Grbavica napravi onakvim kakvim treba da bude u interesu svih građana.

Današnji načelnik Općine Novo Sarajevo nije načelnik općine, nego načelnik neformalnih stranačkih krugova, on ne radi u interesu stanovnika, što pokazuje nivo kvaliteta života u Općini koji je sveden na puko preživljavanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije