Sa gotovo 2.5 miliona KM Vlada KS-a pomaže zapošljavanje 636 osoba

Radiosarajevo.ba
Sa gotovo 2.5 miliona KM Vlada KS-a pomaže zapošljavanje 636 osoba
Foto: EPA - EFE / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je liste predloženog zapošljavanja 636 osoba s evidencije Službe za zapošljavanje.

Zapošljavanje će se vršiti po osnovu tri programa poticaja zapošljavanju, tačnije sufinansiranja zapošljavanja, prekvalifikacije osoba za poznatog poslodavca i programa Posao za sve, a za ove namjene izdvojeno je 2.436.790 KM.

Ova sredstva će, u narednih 12 mjesec, poslužiti kao podrška za 338 nezaposlenih osoba, refundacijom mjesečne plaće od 600 KM, uz uplatu doprinosa. Među prihvaćenim aplikantima najviše je poljoprivrednih proizvođača, računovođa, malih firmi za turističku djelatnost, IT djelatnost, stomatoloških ambulanti, automehaničara i autopraonica, različite kućne radinosti, frizeri i dr.

Za realizaciju Programa prekvalifikacije i dokvalifikacije kod poznatog poslodavca obezbjeđeno je 82.500 KM što omogućava obuku 55 nezaposlenih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo.

Na Javni poziv aplicirala su tri poslodavca koja ispunjavaju uslove iz ovog poziva, a iskazali su potrebu da obuče, dokvalifikuju i prekvalifikuju 28 nezaposlenih osoba za šta će biti utrošeno 42.000 KM. Vlada je zadužila Službu da ponovno uputi isti javni poziv, s obzirom da je povučeno oko 50 posto od planiranih sredstava, te animira više IT kompanija za uključivanje u ovaj program, s obzirom da tako kvalificiran kadar najlakše dolazi do posla na tržištu rada.

Kroz treći program, "Posao za sve", od 449 pristiglih aplikacija poslodavaca, uvidom u dostavljenu dokumentaciju, utvrđeno je da 318 aplikacija ispunjavaju uslove iz javnog poziva, ali zbog ograničenih finansijskih sredstava u skladu sa Programom, odobreno je upošljavanje 270 osoba. Za ovu namjenu biće utrošeno 1.080.000 KM gdje će Služba mjesečno u periodu od šest mjeseci, poslodavcima refundirati sredstva u ukupnom iznosu od 600 KM po novouposlenoj osobi, za isplatu plaća i uplatu zakonom propisanih doprinosa, zaključuje se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade KS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije